Naboen hevder han knivstakk Per Egil i nødverge

BERGEN TINGRETT (NRK): En 35 år gammel mann står tiltalt for å påført Per Egil Teisnes (45) livstruende skader etter en pengekrangel i en kommunal boligblokk.

Per Egil Teisnes

I RETTEN: Per Egil Teisnes møter denne uken i Bergen tingrett etter å ha blitt påført livstruende skader som følge av knivstikking. –Jeg kjenner at det har vært noe i magen, men har ikke smerter lenger, sier han. Rettssaken avsluttes onsdag.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

15. februar i fjor rykket nødetatene ut til en boligblokk på Lone i Arna.

35-åringen som nå står tiltalt for drapsforsøk etter knivstikkingen, hadde selv ringt politiet og fortalt om skadene den ti år eldre naboen var påført.

Mann knivstukket på Lone

UTYRYKKING: Alle nødetater rykket ut til boligblokken om ettermiddagen 15. februar i fjor.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

En tredje mann, som også bodde i blokken, ble også skadet i slagsmålet i tiltaltes leilighet.

– Én er stukket med kniv og fraktet bort med luftambulanse, og én er slått ned og kjørt bort med ambulanse. Vi har kontakt med én som har brukt kniven, sa politiet.

Helse Bergen meldte at den knivstukne, Per Egil Teisnes (45), var kritisk skadet. Teisnes overlevde store skader i mageregionen, og to måneder etterpå fortalte han sin historie til NRK.

Per Egil Teisnes

FIKK TOLV DIAGNOSER: – Det gikk over en måned før jeg kunne gå på toalettet uten medisiner. Det var et sant smertehelvete. Jeg hadde aldri trodd det skulle være så vondt, sa Per Egil Teisnes til NRK i fjor vår.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Påberoper seg nødverge

35-åringen risikerer inntil åtte års fengsel, men hevder han handlet i nødverge. Ifølge forklaringene oppsøkte Teisnes og den tredje involverte tiltaltes leilighet fordi sistnevnte skyldte penger.

Jeg var livredd for at det skrujernet skulle inn i meg.

Den tiltalte 35-åringen

Teisnes skrudde ned TV-en, og han og den andre naboen skulle ta den med seg og beholde den inntil tiltalte betalte, men da de skulle forlate leiligheten skal slagsmålet ha startet.

Mannen som var med Teisnes til leiligheten skal ha slått seg sammen med tiltalte og angrepet Teisnes, blant annet ved å slå ham med kasseroller, ifølge Teisnes' forklaring.

Ifølge tiltalte skal Teisnes ha slått den tredje involverte slik at han mistet bevisstheten, før han kom mot tiltalte på kjøkkenet, med skrujernet han hadde brukt til å skru ned TV-en i hånden.

– Så skjedde en episode som jeg sikkert aldri kommer til å få ut av hodet mitt. Knivstikkingen, sa tiltalte i retten tirsdag.

Per Egil med bandasje på magen

SKADET: Dette bildet er tatt på sykehuset etter knivstikkingen.

Foto: Privat

– Han var ikke truet

35-åringen forklarer at han hadde forsøkt «alle fredelige løsninger», og mener han ikke hadde annet valg enn å stikke Teisnes med en kniv han grep fra kjøkkenbenken.

– Han var i bevegelse mot meg. Jeg følte meg truet på livet. Jeg var livredd for at det skrujernet skulle inn i meg, sa 35-åringen i retten.

Det er mye rot i forklaringen hans. Han var ikke truet.

Per Egil Teisnes

Han sier det etter knivstikkingen kom et øyeblikk der både han og Teisnes var i sjokk, før Teisnes forlot leiligheten.

– Tenkte du over at han kunne bli livstruende skadet, spurte forsvarer Kaj Wigum.

– Jeg hadde ikke tid til å tenke på det. Jeg så bare en truende situasjon, og følte at jeg måtte beskytte meg, svarte 35-åringen.

Teisnes og statsadvokat Ellen Cathrine Greve avviser nødverge. I strid med tiltaltes utsagn sier Teisnes at han ble stukket mens han rygget mot døren.

– Det er mye rot i forklaringen hans. Han var ikke truet, sier Teisnes.