Hopp til innhold

DNA-sporene: Monika-tiltalte endrer forklaring om rengjøring

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Hvor kom DNA-et Folkehelseinstituttet fant på Monika fra? Donatas Lukosevicius sier nå at renholdet i leiligheten ikke var så grundig som han tidligere har forklart.

Monika leilighet

ÅSTEDET: Tirsdag ble renholdet i Kristina og Monikas leilighet på Berge i Sund tema i retten. Bildet er tatt fra entreen. Kjøkkenet er til høyre, stuen og barnerommet til venstre, mens pil nummer 3 peker inn mot gangen der åtteåringen ble funnet død.

Foto: Politiet

Fordi etterforskerne ikke sikkert har klart å plassere Donatas Lukosevicius på åstedet den dagen Monika Sviglinskaja ble funnet død, er DNA-sporene helt sentrale for aktoratet dersom de skal få 34-åringen dømt for drapet de har tiltalt ham for.

Tirsdag spurte aktor Benedicte Hordnes tiltalte ut om forholdet til Monika og moren Kristina.

Så gikk hun over til detaljer vedrørende rengjøringen i leiligheten de bodde sammen i fra våren 2011 til oktober samme år.

Britiske DNA-eksperter har slått fast at det er mer sannsynlig at DNA-et som Folkehelseinstituttets nye metoder avdekket på Monikas kropp og klær stammer fra direkte kontakt, enn at det skyldes såkalt «oversmitte» fra da tiltalte bodde i leiligheten.

– Hun er ikke en person som liker eller klarer å ha det rotete rundt seg. Lørdag var det rutine, da skulle hun absolutt vaske og rydde leiligheten, sa 34-åringen om Kristina i retten.

Benedicte Hordnes

AKTORATET: Aktor Benedicte Hordnes sammen med lokal etterforskningsleder Sigurd Børven (t.h.) og Kripos' etterforskningsleder Tor Kallmyr.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

I avhør: Hun vasket i 6-7 timer

Han virker imidlertid opptatt av å tone ned hvordan Kristinas vaskerutiner var mens han bodde der.

Hordnes viste til et avhør der tiltalte sa at alt i leiligheten ble vasket, at vaskingen pågikk fra klokken 8-9 om morgenen til 15 om ettermiddagen, og kalte dette «pedantisk».

I dag vil han ikke bruke samme beskrivelse.

– Jeg tenkte det da, men det gjør jeg ikke i dag. Nå har jeg jo sett folk som bruker to-tre dager på å rydde leiligheten sin, sa 34-åringen i retten.

– Vasket ikke veggene

Hordnes viste videre til at han i avhør har sagt at taket ble vasket to ganger mens han bodde i leiligheten, og at veggene ble vasket flere ganger.

I retten tirsdag avviste han at hele veggflatene ble vasket.

– Hvis det var flekker på veggene, så vasket hun dem, sier 34-åringen.

Monika-tiltalte dag to

TONET NED VASKERUTINENE: Donatas Lukosevicius har i avhør omtalt Monikas mor som pinlig nøye med vaskingen av leiligheten. Den beskrivelsen gikk han tilbake på i retten.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Monika vasket ikke alltid hendene

DNA fra Lukosevicius ble altså funnet på Monika og i leiligheten vel en måned etter at han flyttet ut. Aktoratet har tidligere pekt på at renholdsrutinene har betydning for hvor lenge DNA-spor kan overleve i leiligheten.

Til slutt viste Hordnes til at 34-åringen i avhør sa at Monika alltid vasket hendene sine etter å ha vært på toalettet.

Det tilbakeviste han tirsdag.

– Hvis Kristina sa det, så gjorde hun det. Men hun gjorde det ikke alltid. Hun var jo et barn, sa Lukosevicius.

Fant DNA på PC Monika brukte

DNA fra 34-åringen kan også ha smittet over fra en PC i leiligheten. Under første rettsdag påpekte forsvarer Aasmund Sandland at Monika senest kvelden før hun døde hadde brukt en Toshiba-PC som Lukosevicius sitt DNA senere ble funnet på.

Tirsdag sier 34-åringen at han lånte Monika denne PC-en, som han hadde med seg da han flyttet inn, mens han selv mest brukte Kristinas PC.

– Det er gjort gjort funn av DNA som stammer fra tiltalte eller hans mannlige slekt. Men spørsmålet er om man kan se bort ifra at dette er sekundærpåført DNA, som stammer fra da han bodde der, sa Sandland mandag.

– Jeg kjente til Kristinas passord

Senere tirsdag spurte Hordnes 34-åringen ut om bruken av ulike e-postadresser. Dette er knyttet til truslene Monikas mor har mottatt, blant annet fra sin egen e-postkonto.

Lukosevicius svarte uklart når aktor gikk inn på de konkrete kontoene, men erkjente å ha kjennskap til flere av Kristinas personlige passord.

34-åringen erkjente tirsdag også å ha vært med da «Million»-parfymen, som skal ha blitt stjålet fra leiligheten i forbindelse med Monikas dødsfall, ble kjøpt sommeren 2011. Dette har politiet tidligere fått verifisert gjennom etterforskningen.

Lukosevicius sa imidlertid at han ikke hadde kjennskap til hvilke smykker Kristina hadde. Flere smykker skal ha blitt stjålet samtidig med parfymen.

Den tiltaltes forsvarer, Aasmund Sandland, har gjort det klart at han ikke ønsker å svare på spørsmål fra pressen før rettsdagen er over.

Saken er berammet for fire uker i Nordhordland tingrett. Følg utviklingen her: