Hopp til innhold

– Forholdet til Monika ble mindre bra etter en ferie

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Drapstiltalte Donatas Lukosevicius beskriver Monika Sviglinskaja som en engel, men innrømmer at forholdet til åtteåringen ble mindre bra etter at hun og moren dro på ferie alene.

Monika-tiltalte dag to

TILTALT: Donatas Lukosevicius ankommer rettssalen på den andre dagen av Monika-rettssaken. Lukosevicius var tirsdag mer tynget av alvoret enn han gjorde mandag.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Lukosevicius er tiltalt for drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja, jenta han en periode bodde sammen med i huset til Monikas mor. Lukosevicius ankom retten like før klokken 09.00 tirsdag, iført en blå skjorte. Mens 34-åringen mandag var i godt humør da han ankom retten, var humøret tirsdag mer alvorlig.

Aktor Benedicte Hordnes fortsatte sin utspørring av den tiltalte, som flere ganger nektet å svare eller ba aktor omformulere sine spørsmål. Etter hvert kom Hordnes inn på forholdet mellom den tiltalte og åtte år gamle Monika.

– Jeg vet ikke om det finnes mange nok fine og gode ord som jeg kan bruke for å beskrive Monika. Hadde jeg brukt alle de fine ordene som finnes, hadde det vært at det var et menneske som var en engel, sier Lukosevicius via sin tolk.

Aktor Hordnes fortsatte å bore i 34-åringens forhold til Monika, og leste på et tidspunkt opp noe Lukosevicius sa i et avhør i med politiet i november 2014. Her sier Lukosevicius at han ble veldig glad i åtteåringen første gang han møtte henne i 2011.

– Første gang jeg møtte Monika forsto jeg med en gang at jeg kom til å elske Monika mer enn jeg elsket meg selv, og mer enn Kristina, leser aktor, og får sitatet bekreftet av den tiltalte.

Kristina Sviglinskaja i retten

Kristina Sviglinskaja ristet flere ganger på hodet under den tiltaltes forklaring.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Er ikke en robot

Etter gjentatte spørsmål fra aktor svarer imidlertid Lukosevicius bekreftende på at han hadde følelser for Monika.

– Svaret er selvfølgelig ja, jeg er ikke en robot som ikke har følelser.

Lukosevicius forteller også at han møtte Kristina Sviglinskaja i april 2011, etter at de to hadde blitt kjent på internett. Den innledende perioden beskriver den tiltalte som «varm og hyggelig».

Den tiltalte forklarer samtidig at den gode relasjonen til Monika og moren forandret seg noe etter at de to dro på en ferie alene i juli og august 2011.

– Ting begynte å forandre seg etter det, sier tiltalte, og bekrefter at dette også gjaldt forholdet til Monika.

– Kan du prøve å beskrive hvordan?, spør aktor.

– Nei, jeg vil ikke prøve det, for jeg er ikke så god til å sette alle detaljene på plass, slik at det blir et konkret og logisk svar. Jeg kan ikke bruke ordet dårligere, men jeg kan si at det ble mindre bra, svarer tiltalte.

Monika Sviglinskaja blir tatt bilde av foran en inngjerding med pingviner

Monika Sviglinskaja ble funnet død 14. november 2011.

Foto: HANDOUT / NTB scanpix

– Penger var et problem

34-åringen svarer ofte unnvikende på aktors spørsmål, men sier sier på et tidspunkt at det eneste problemet han hadde i forholdet til Monikas mor, handlet om penger.

De eneste problemene vi hadde, handlet om penger. Jeg er ikke en person som retter all min oppmerksomhet mot penger. Penger er ikke det viktigste i livet for meg, sier tiltalte, og legger til at dette var viktigere for Monikas mor.

34-åringen mistet på et tidspunkt jobben og tok strøjobber som maler. Han innrømmer at han i perioder jobbet svart. Han er imidlertid lite interessert i å utype hvordan penger skapte problemer i forholdet til Kristina.

Aktor går deretter videre til å spørre om vaskerutiner i hjemmet på Berge i Sund, utenfor Bergen. Det var her Monika ble funnet død i november 2011.

Gangen Monika

Monika ble funnet død under denne dynen i gangen på Sund i november 2011.

Foto: politiet

Rister på hodet

Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, sitter om lag seks meter unna sin tidligere samboer og følger med på forklaringen. Et par ganger snakker hun med sin bistandsadvokat Stig Nilsen. Flere ganger rister hun også på hodet av 34-åringens svar.

I retten mandag fortalte aktor den tiltalte 34-åringen skal ha flyttet ut av parets hjem høsten 2011, etter at Kristina skal ha konfrontert samboeren med truende e-poster hun mente han hadde sendt.

Den første dagen av rettssaken i Nordhordland tingrett i Bergen startet med et taust, men følelsesladd møte mellom Kristina Sviglinskaja, Monikas mor, og hennes drapstiltalte eks-samboer, Donatas Lukosevicius.

Aktor Benedicte Hordnes leste deretter opp sitt innledningsforedrag, der hun kom inn på en rekke momenter påtalemyndigheten mener kan bli avgjørende i straffesaken mot Donatas.

I tillegg til DNA-bevis, gjelder dette også flere e-poster og Facebook-meldinger den tiltalte sendte Monikas mor. I en av disse kom den tiltalte med opplysninger fra åstedet bare en gjerningsmann kan ha visst om, ifølge aktor.

Følg saken direkte her:

AKTUELT NÅ