Hopp til innhold

Tiltalte: – Jeg skrev meldinger om Monikas død til moren

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Drapstiltalte Donatas Lukosevicius (34) sier han brukte et psevdonym da han skrev mailer til Monikas mor. Temaet i mailene var blant annet Monika Sviglinskajas død.

Tiltalte i Monika-saken

Tiltalte Donatas Lukosvicius sammen med forsvarer Aasmund Sandland og bisitter, forsvarers assistent.

Foto: Breistein, Emil / NTB scanpix

Lukosevicius er tiltalt for drapet på åtte-åringen han tidligere bodde med, Monika Sviglinskaja, datteren til hans eks-samboer Kristina Sviglinskaja. Det ble et spent møte da de tidligere samboerne møttes i Nordhordland tingrett mandag morgen.

Påtalemyndigheten mener litauiske Donatas Lukosevicius tok livet av den åtte år gamle jenta i en sokkelleilighet på Berge i Sund, utenfor Bergen, 14. november 2011.

34-åringen nekter hardnakket for påstandene om at han har tatt livet av Monika. Mandag inntok han vitneboksen og forklarte at han synes det er leit at Monika er død.

– Det er klart at det er veldig trist at det lille mennesket mistet livet, sier Lukosevicius om jenta han i en kort periode fungerte som stefar for.

Kristina Sviglinskaja i retten

FIKK TRUENDE MELDINGER: Kristina Sviglinskaja har flere ganger mottatt truende meldinger. Den drapstiltalte 34-åringen erkjente i retten å ha brukt en psevdonym og sendt e-poster til sin tidligere samboer.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

– Brukte psevdonym

Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt hjem 14. november 2011. I tillegg til å ha forvoldt den åtte år gamle jentas død, er 34-åringen også tiltalt for å ha sendt flere truende meldinger til Monikas mor per e-post, Facebook og andre sosiale medier.

Et av tiltalepunktene gjelder perioden 11.-19. september. Aktor mener Lukosevicius da sendte flere e-poster til Kristina Sviglinskaja under psevdonymet «Darius Petraitis».

I meldingene het det at avsenderen hadde hørt et lydopptak fra drapet på Kristinas datter, og at dette kunne fremkskaffes mot et større pengebeløp. I retten mandag erkjente tiltalte at han var mannen bak psevdonymet.

– Men de var ikke truende. Mer som på folkemunne, å gi et spark i baken: «Ikke bare sitt der. Gjør noe», sier tiltalte.

Sendte du i noen melding at du hadde lydopptak fra drapet på Monika?, spør tingrettsdommer Håkon Rastum.

– Hvis man skulle følge alle meldinger og hva som sto i disse meldingene, så var det mer som en bløff enn sannhet i det, sier tiltalte, som etter hvert sier han ikke husker konkret hva innholdet i meldingene var.

Gangen Monika

HER BLE HUN FUNNET: Aktor Benedicte Hordnes viste i retten frem dette bildet fra åstedet.

Foto: politiet

– Still spørsmål til mediene

Dommeren spør deretter tiltalte om han har tenkt over hvordan det ville oppleves for Monikas mor å få slike meldinger. Det har den tiltalte ikke.

– Hvordan håpet du at hun ville reagere?

– Grunnlaget for meldingene var «hvis du er misfornøyd med politiets arbeid, så henvend deg til mediene og still spørsmålene til mediene», svarer 34-åringen.

I sitt innledningsforedrag mandag morgen la aktor Benedicte Hordnes stor vekt på de elektroniske sporene i saken. Påtalemyndigheten mener tiltalte har sendt flere meldinger med truende innhold til Monikas mor, og at deler av innholdet ikke kan ha vært kjent for andre enn gjerningsmannen.

Etter at retten er hevet etter første dag, legger ikke Hordnes veldig stor vekt på at tiltalte innrømmer å ha sendt e-poster under falskt navn.

– Innholdet i disse e-postene er viktigere, og det kommer vi tilbake til senere i saken, sier Hordnes til NRK.

Advokat Aasmund Olav Sandland

FORSVARER: Aasmund Olav Sandland.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Forsvareren: Lite nytt etter henleggelsen

Lukosevicius' forsvarer Aasmund Olav Sandland pekte i sine kommentarer til Hordnes' innledningsforedrag på at det var lite som hadde endret seg i bevisbildet etter at politiet i 2012 henla saken som selvdrap.

– Det er gjort gjort funn av DNA som stammer fra tiltalte eller hans mannlige slekt. Men spørsmålet er om man kan se bort ifra at dette er sekundærpåført DNA, som stammer fra da han bodde der, sa Sandland.

Han viste til at Monika senest kvelden før drapet brukte en PC som 34-åringens DNA senere ble funnet på.

I tillegg pekte han på at det ikke var funnet DNA fra Lukosevicius, men fra to ukjente menn på beltet, og at tiltalte tross omfattende etterforskning ikke har klart å plassere ham på ruten Berge-Bergen sentrum 14. november 2011.

Sandland sådde i sine kommentarer også tvil om Hordnes' påstand om at Monikas mor kom hjem klokken 15.25 dagen datteren døde. Han mener dette ikke er bevist, og at Kristina Sviglinskaja dermed kan ha kommet tidligere, og ha hatt mulighet til å gjøre noe på åstedet før hun ringte en venninne klokken 15.27.

Om sin klients erkjennelse av å ha sendt e-poster med et psevdonym, sier Sandland at det nok blir viktig for påtalemyndighetens del.

– Han vil forklare seg nærmere om dette etter hvert. Det vil også fremkomme opplysninger om at han oppfordret Kristina til å ikke gi opp håpet om å finne datterens drapsmann. Det er svært pussig om en drapsmann ville gjort noe slikt.

Monika sitt rom

BARNEROMMET: Politiets bilde fra Monikas rom, tatt fra døråpningen.

Foto: politiet