Hopp til innhold

Populære påskeegg bruker fremdeles utskjelt olje: – Gjør det for å få «ønsket smak»

Mange produkter har for lengst fjernet ingrediensen, men Freias populære påskeegg lages fortsatt med palmeolje.

Påskeegg

PALMEOLJE: Freias påskeegg inneholder palmeolje. Det har de fått mye kritikk for gjennom årene.

Foto: Maria Gunnarsdotter Svedal / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Påsken er godt i gang og med det fyller påskegodtet butikkhyllene.

I mylderet ligger de lett gjenkjennelige kremfylte påskeeggene i lilla kartong.

Freias svært populære vare har imidlertid vært i hardt vær gjennom flere år.

Årsaken er den utskjelte ingrediensen: Palmeolje.

Og i år er intet unntak: Det er fremdeles palmeolje i Freias påskeegg.

Som mange andre matvarebedrifter bruker vi palmeolje i noen produkter for å oppnå ønsket smak, tekstur og holdbarhet, skriver Jonas Petterson i en e-post til NRK.

Han er leder for bedrifts- og regjeringssaker i Mondelez i Norden. Mondelez er selskapet som står bak Freia og deres produkter.

Påskeegg

PALMEOLJE: Disse ingrediensene er i Freias påskeegg. Blant ingrediensene finner man palmeolje, som brukes til kremfyllet i eggene.

Foto: Maria Gunnarsdotter Svedal / NRK

Kritikken rundt palmeolje handler om at stor etterspørsel etter palmeolje har ført til at store områder regnskog hogges ned og omdannes til palmeoljeplantasjer.

Det blir ikke sett på som en bærekraftig løsning i global sammenheng fordi det påvirker miljøet i bred forstand, med blant annet økte klimagassutslipp, økt erosjon og at hogst kan ødelegge urbefolkningens livsgrunnlag.

Les også Derfor bør du styre unna palmeolje

Palmeoljefabrikk i Indonesia

Krass kritikk mot Freia og Mondelez

– Freia og moderselskapet deres Mondelez er dessverre de som har vist minst evne til å ta avskogingsproblemet på alvor. De fortsetter å kjøpe palmeolje av selskaper som er involvert i avskoging, sier Nils Hermann Ranum.

Han er leder for avskogingsfrie markeder i Regnskogfondet, som kontinuerlig jobber med problemstillingen rundt palmeolje.

Petterson i Mondelez mener derimot at å erstatte palmeolje i sine produkter vil kunne ha verre konsekvenser enn å faktisk bruke det.

Påskeegg

I 2021 kuttet Freia ut plastskjeen i pakkene, men palmeolje blir derimot fremdeles brukt.

Foto: Maria Gunnarsdotter Svedal / NRK

Å erstatte palmeolje helt ville kreve betydelig mer landbruksareal, øke utslipp av drivhusgasser og øke trusselen mot dyre- og plantearter, siden andre oljekulturer generelt har lavere avlinger, sier han.

Ranum reagerer på dette.

– Det stemmer faktisk ikke, for de kan kjøpe vegetabilsk olje som ikke har noen avskogingsrisiko knyttet til seg. Både solsikkeolje, rapsolje og andre typer vegetabilske oljer har ikke noen avskogingsrisiko med seg.

Til dette svarer Petterson at det ikke er palmeoljen i seg selv som er problemet, så lenge dette blir fulgt opp og regulert på en måte som ikke bryter med deres prinsipp om avskoging.

Les også Rema 1000 vurderer palmeolje-unntak

Kjedene advarer sammen mot hamstring

Ønsker avskogingsfrie leverandører

For å sikre bærekraftighet, bruker Mondelez RSPO-sertifisert palmeolje. På den måten mener de at de overholder prinsippet om avskogingsfri palmeolje i leverandørkontraktene.

Mondelez overvåker dette nøye via satellittovervåking. I tillegg er det en klageprosess på plass for å holde leverandørene ansvarlige for eventuell ikke-overholdelse, sier Petterson.

– Hva gjør dere dersom dere får vite at leverandørene ikke møter kravene som blir stilt?

– Dersom noen ikke møter de kravene så kommer vi ikke til å bruke den leverandøren, svarer Petterson.

Endret oppskriften på grunn av varemangel

Flere produsenter måtte endre ingrediensene i ulike produkter i fjor etter at krigen i Ukraina i stor grad påvirket tilgangen på solsikkeolje. Da åpnet flere for å begynne å bruke palmeolje igjen.

Dagligvaregiganten Orkla var én av aktørene som støtte på dette problemet. Orkla står bak kjente merkevarer som Nidar, Toro, Stabburet og en lang rekke andre norske merkevarer.

Økte matvarepriser

Nugatti hadde palmeolje i seg for rundt ti år siden, til at Orkla tok en prinsipiell avgjørelse om at de skulle kutte ut bruken av palmeolje.

Foto: PÅL TEGNANDER

– Det gjorde at vi måtte endre olje i flere av matvarene våre, men vi unngikk å bruke palmeolje, sier kommunikasjonsdirektør for Orkla Foods Norge, Dag Olav Stokken.

Han er ansvarlig for Orklas avdeling for matproduksjon.

Det populære pålegget Nugatti er et av deres kjente produkter som bruker solsikkeolje i dag. For ti år siden inneholdt det palmeolje og da manglene på solsikkeolje oppstod, fant de en løsning i Sheaolje.

Orkla har også en separat avdeling for produksjon av snacks og godteri, som måtte gjøre endringer under solsikkeolje-mangelen. Da måtte blant annet Kims potetgull, Cheeze doodles og Totenflak bytte ut solsikkeoljen med segregert sertifisert palmeolje i en kort periode.

Dag Olav Stokken, kommunikasjonsdirektør i Orkla.

Dag Olav Stokken er kommunikasjonsdirektør i Orkla Foods Norge

Foto: Orkla

Roser nordmenn

Orkla har ingen produkter som inneholder palmeolje i dag.

– Det er to grunner til at vi valgte å bytte ut palmeoljen. Det ene dreier seg om avskoging og problemstillinger knyttet til det. Det andre handler om fettsyresammensetning, fordi solsikkeolje har en gunstigere fettsyresammensetning enn palmeolje har. Det er bedre for helsa vår, sier Stokken.

Nils Hermann Ranum, Regnskogfondet

Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet forteller at fokuset på palmeolje har gjort at avskogingen for palmeolje har gått kraftig ned de siste årene.

Foto: Regnskogfondet

Ranum i Regnskogfondet roser norske forbrukere.

– Avskogingen, særlig i Indonesia som er verdens største palmeoljeprodusent, har gått ganske solid ned de siste tre til fire årene. Det skyldes i stor grad at store deler av palmeoljeindustrien faktisk har sluttet å avskoge, som et resultat av krav fra blant annet matvareprodusenter og forbrukere.