Hopp til innhold

Brannen i Ytrebygda startet trolig i en skotørker

Etterforskningen av brannen i Ytrebygda tyder på at brannen skyldes en elektrisk feil på en skotørker. Fire mennesker omkom i brannen.

Brann Ytrebygda

FIRE DØDE: Mor (41) og hennes tre døtre på 14, 9 og 7 år døde etter brannen i rekkehuset i Skraneveien 4. januar. Far og sønn (18) kom seg ut av huset og overlevde. Familiens yngste sønn (15) var ikke hjemme.

Foto: Valentina Baisotti / NRK

Mor og tre døtre omkom i den verste brannen i Bergen på 41 år lørdag 4. januar. Fra før var det kjent at politiet mente brannen skyldtes en feil på et elektrisk apparat i rekkehusets vaskerom.

Nå går politiet ut med en mer detaljert konklusjon:

Samarbeider med DSB

– Det vi nå er rimelig sikre på, er at brannen sannsynligvis skyldtes en elektrisk feil på en skotørker som stod i vaskerommet i husets første etasje, sier sjefen for Bergen sør politistasjon, Torgils Lutro til NRK.

Politiets krimteknikere samarbeider med Kripos og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for å finne ut om en produksjonsfeil kan være årsaken eller om apparatet kan ha blitt skadet eller utsatt for en annen type feil.

Politiet vil derfor ennå ikke gå ut med informasjon om merke eller modell.

Politiet: – Bør brukes med omhu

– Om det skulle vise seg å skyldes en produksjonsfeil, vil DSB gå ut med slik informasjon, sier Lutro.

– Bør folk la være å bruke skotørkerne sine til dette er avklart?

– Generelt bør man passe på alle elektriske apparater, og særlig de som produserer varme. Vi vil likevel ikke spesifikt advare mot å bruke skotørkere. Men slike bør brukes med omhu og kun når det er folk i huset som kan passe på dem, sier Lutro.

Malak Hauro (41), Norjan Othman (14), Rouhlat Othman (9), Norjin Othman (7) døde i brannen i Bergen

OMKOM: Malak Hauro (41), Norjan Othman (14), Rouhlat Othman (9), Norjin Othman (7)

Foto: Privat

Har avhørt overlevende

Konklusjonen kommer etter grundige undersøkelser på brannstedet og avhør av vitner, blant andre de to som overlevde brannen - jentenes far og deres bror (18). Familiens yngste sønn (15) var ikke hjemme da det begynte å brenne.

Vest politidistrikt fikk også bistand fra Kripos i etterforskningen.

Brann-tragedien har gjort voldsomt inntrykk på hele Bergen, ikke minst i det muslimske miljøet, Ytrebygda bydel og de to berørte skolene, hvor det ble holdt minnestund flere dager på rad tidligere denne uken.

Begravelse for brannofrene i Ytrebygda i Haukelandshallen

SJOKK OG SORG: Over 700 mennesker møtte opp da de fire omkomne ble begravet fra Haukelandshallen i Bergen i forrige uke.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Over 700 tok farvel

De fire omkomne ble begravet fra Haukelandshallen i forrige uke. Over 700 mennesker samlet seg for å ta avskjed med mor og hennes tre døtrene.

– Jentene var solstråler. De hadde en utstråling og aura som du kunne ta og føle på. De hadde også evnen til å få alle rundt seg til å føle seg vel, sa konstituert rektor ved Aurdalslia skole, Terje Tviberg, i sin tale i begravelsen.