Hopp til innhold

Barnehager landet rundt ber om overgrepsråd

– Kursing kan avdekke og forebygge overgrep, sier Smiso-leder Grace Gjuvsland.

Grace Gjuvsland

ØKT PÅGANG: Senter mot incest og seksuelle overgrep i Hordaland opplever økt pågang. I fjor hadde de 2236 besøk, og flertallet av dem var selv utsatt for overgrep, forteller leder Grace Gjuvsland.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Overgrepssaken i Bergen har skapt stor oppmerksomhet om overgrep i barnehager landet rundt. Daglig leder Mary-Ann Oshaug ved Incestsenteret i Vestfold forteller om stor pågang.

Senteret holder kurs for barnehageansatte og foreldre, og har laget en bok om hvordan man bør snakke med barn om overgrep.

– Det er spesielt mange barnehager som har ringt. De spør enten om vi kan komme og undervise, eller om å kjøpe boken. Det er nok mye på grunn av overgrepssaken i Bergen, og overgrepssaken som var i Tromsø, sier Oshaug.

Nå håper hun oppmerksomheten kan bidra til økt satsing på forebyggende arbeid.

– Jeg synes jo det er ille at det må sånne saker til for å få barnehager og myndigheter til å våkne opp. Jeg håper myndighetene tar denne saken alvorlig, og prioriterer forebyggende arbeid i barnehager og skoler over hele Norge, sier Oshaug.

Mary-Ann Oshaug

VIL HA MER FOREBYGGING: Daglig leder Mary-Ann Oshaug ved Incestsenteret i Vestfold.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Vil senke tabuene

Bergen kommune har også opplevd stor pågang av urolige foreldre etter at en 31-åring ble siktet for overgrep i flere barnehager.

Leder for Senter mot incest og seksuelle overgrep (Smiso) i Hordaland, Grace Gjuvsland, mener kursing i samtaler med barn kan forebygge overgrep.

– Vi er mye på besøk i sjetteklasser, der vi snakker med barnas språk og på barnas premisser om det at det finnes vonde og gode berøringer, og vonde og gode hemmeligheter. Vi snakker om private områder på egen kropp, som voksne ikke har lov til å ta på. Jeg tror slik bevisstgjøring kan senke tabuene rundt seksuelle overgrep, og også hindre barn i å begå overgrep når de blir voksne, sier Gjuvsland.

Barnehageansatt erkjenner overgrep mot flere barn

ERKJENNER OVERGREP: En barnehageansatt i 30-årene (innfelt) er siktet for overgrep mot fem barn i to barnehager i Bergen. Mannen har i avhør erkjent overgrep mot flere barn.

Foto: Hommedal, Marit / NTB Scanpix/Faksimile fra Facebook

– Voksne må tåle å høre barna fortelle

Med økt bevisstgjøring kan voksne også avdekke overgrep og annen type omsorgssvikt, gjennom det som innledningsvis kan fortone seg som en hverdagslig samtale.

– Voksne må ta ansvar, hjelpe barna å fortelle, og tåle å høre historiene deres. Barn kan gjerne legge ut et lite «agn», og for eksempel si noe slikt som at «jeg har ikke lyst til at onkel skal hente meg i barnehagen i dag», illustrerer Gjuvsland.

– Og i stedet for å si at «jo, men onkel er jo så grei, det blir sikkert gøy», så er det viktig at den barnehageansatte eller voksne bekrefter barnet, og ber det fortelle mer. Og så kan det selvsagt være at grunnen er at barnet synes onkelen lager så dårlig middag. Men det kan også gi barnet en invitasjon til å fortelle om noe som kan være langt mer alvorlig, påpeker Smiso-lederen.