Hopp til innhold

Alle fem overgrepsofrene er gutter

De fem barna som den barnehageansatte i Bergen har erkjent å ha misbrukt, er alle gutter. Foreldre og barnehageledelse i sjokk.

Rolf Knudsen

VOLDSOMME REAKSJONER: – Foreldrene har reagert med sjokk og vantro, sier bistandsadvokat Rolf Knudsen til NRK. Han representerer tre av barna som skal være misbrukt.

Foto: Mariann Reikerås / NRK

NRK får bekreftet at alle ofrene i overgrepssaken er gutter.

Saken startet da en mann i 30-årene fredag ble pågrepet og siktet for voldtekt av en fire år gammel gutt i en barnehage i Bergen.

– Foreldrene har reagert med sjokk og vantro. Så langt har vi ikke fått noen opplysninger som sier at de har ant noe, eller hatt mistanke om at dette kunne skje, sier bistandsadvokat Rolf Knudsen til NRK.

Politiets teori er at den mannlige barnehageansatte skal ha forgrepet seg på guttene når han fikk dem på enmannshånd. Det skal ha skjedd i ulike situasjoner i de to barnehagene han har jobbet, henholdsvis en kommunal- og en privat barnehage.

Frykter at tallet på ofre kan stige

– Hva slags type overgrep det er snakk om blir det opp til politiet å etterforske. Dette avstår jeg fra å kommentere, sier Knudsen.

Han forteller at de berørte familiene får oppfølging av Bergen kommune og Barnehuset, og forsikrer at de blir godt ivaretatt.

– Hva tenker foreldrene om omfanget av saken? Frykter de at det er mer i denne saken vi ikke vet?

– Omfanget har jo vokst fra først å gjelde ett barn til nå å gjelde flere. Det er selvfølgelig usikkerhet om saken er større og har flere ofre. Vi har stor tiltro til at politiet får avklart dette så snart som mulig, sier bistandsadvokaten.

Politihuset i Bergen.

ETTERFORSKER SAKEN: Politiets teori er et den barnehageansatte på utspekulert vis skal ha forgrepet seg på fem gutter i to bergensbarnehager.

Foto: Vidar Gudvangen

Ledelsen: – Ingen kommentar

Også ledelsen i den private barnehagen skal være i sjokk over at dette var mulig. Barnehagen skal ha hatt satsing nettopp mot overgrep, vært nøye med å følge prosedyrer ved ansettelser, aldri latt ansatte være alene med barn, og har en kompetent ledelse på området.

– Jeg har besluttet å ikke kommentere denne saken i media, sier barnehagestyreren i den private barnehagen til NRK.

Hun henviser videre til Bergen kommune og politiet.

– Det viktigste for oss nå er å bistå slik at politiet får mest mulig klarhet i hva som har skjedd. Så får vi i neste fase se hva vi gjør videre, og om vi kan løfte fokuset på overgrep og lære noe av dette, sier kommunalbyråd Robert Rastad til NRK.

Orienterer bystyret

Barnehagebyråd Pål Hafstad Thorsen startet dagens bystyremøte i Bergen med en orientering om voldtektsaken.

Den barnehageansatte er siktet for voldtekt på en 4 år gammel gutt og samt seksuelle overgrep på de fire andre guttene.

Kommunalbyråd Rastad bekrefter at Bergen kommune har satt inn et omfattende kriseteam for å avhjelpe situasjonen i de to barnehagene:

  • 7 erfarne pedagoger
  • 6 personer fra kriseteamet
  • Flere ansatte fra barnevernvakten
  • 4 informasjonsmedarbeidere
  • Krisestaben og ledelsen i kommunen
  • PPT skal følge opp barnehagene i andre rekke