Hopp til innhold

Bergens-forskere med kreft-gjennombrudd

Banebrytende prosjekt kan gi mer målrettet behandling av livmorhalskreft. – En fantastisk julegave til alle verdens kvinner, sier professor Helga Salvesen ved UiB.

Helga Salvesen

MED PÅ KREFTGJENNOMBRUDD: Helga Salvesen, professor ved Universitetet i Bergen.

Foto: Helse Bergen

Et forskerteam fra Bergen, Boston og Mexico by har for første gang klart å kartlegge genforandringene i kreftsvulster fra livmorhalskreft i detalj.

Aftenposten skriver at det banebrytende prosjektet kan bidra til ny og mer målrettet behandling av krefttypen. Studien ble presentert i nettutgaven til tidsskriftet Nature første juledag.

– En fantastisk julegave til alle verdens kvinner, sier professor Helga Salvesen ved Universitetet i Bergen.

– Vi har visst veldig lite

Svulstene fra 115 pasienter i Norge og Mexico er kartlagt i minste detalj. Alle genene i svulstenes arvestoff ble kartlagt for å finne fingeravtrykkene til sykdommen.

Det ble identifisert 13 mutasjoner eller genforandringer som forekom hyppig, åtte av disse har ikke tidligere vært knyttet til livmorhalskreft, og to av dem er beskrevet for første gang i kreftsvulster.

– Til nå har vi visst veldig lite om mulig målrettet behandling av livmorhalskreft. Kartleggingen vår er som å lage et oppslagsverk. Etterpå starter arbeidet med å se hvordan man kan bruke resultatene til å teste ut nye medikamenter som er designet spesielt for de enkelte genmutasjonene, sier Salvesen til Aftenposten.