Axl kommer til Bergen

Bergen Live bekrefter at «nye» Guns N' Roses er klare for Vestlandshallen.

Axl Rose i Uruguay 2010

NÅ KOMMER HAN: Axl og gitarist DJ Ashba på scenen i Uruguay tidligere i år.

Foto: STRINGER/URUGUAY / REUTERS

Frank Nes bekrefter overfor nrk.no at konserten finner sted mandag 31. mai og er del av «Chinese Democracy»-turnéen. Platen med samme navn ble sluppet høsten 2008 etter utrolige 14 års arbeid. Gruppen spiller også i Oslo Spektrum 2. juni .

LES OGSÅ: Nå kommer «Chinese Democracy»! | - Ulrich stopper GNR-video

Uten Slash, Duff og Izzy

Utover frontfigur og sjef Axl Rose, er det lite annet enn låtene som minner om det Guns N' Roses man ble kjent med på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet. Slash, Duff og Izzy er alle borte og erstattet med rimelig ukjente, men høyst kompetente, musikere. Det skal nevnes at Izzy Stradlin har gjort enkelte gjesteopptredener med GNR de siste årene, blant annet i Oslo Spektrum.

Trykk på video for å se Guns’N’Roses spille «Welcome to the Jungle» i Oslo Spektrum 28 juni 2006.

Video Guns N' Roses spiller i Oslo Spektrum 28.6.2006

Besetningen som kommer til Bergen er:

  • AXL ROSE: Vokal
  • TOMMY STINSON: Bass
  • RON THAL: Gitar
  • DJ ASHBA: Gitar
  • RICHARD FORTUS: Gitar
  • DIZZY REED: Keyboards
  • CHRIS PITMAN: Keyboards, perkusjon
  • FRANK FERRER: Trommer

Gruppen startet arbeidet med «Chinese Democracy» så tidlig som i 1994, året etter at Guns N' Roses slapp den middelmådige «The Spaghetti Incident!?», en ruskete samling covere av bandet personlige favoritter. Stemningen i gruppen var allerede dårlig, og ble ikke bedre av at Axl ifølge Slash krevde nærmest diktatorisk kontroll over arbeidet. Gitarist Gilby Clarke fikk fyken samme år, og ble erstattet av Axls kompis Paul Tobias (også kjent som Paul Huge).

Gikk etter Stones-cover

Slash forlot gruppen først i 1996, men skal allerede ha bestemt seg da Axl fjernet deler av Slashs gitarer fra bandets coverversjon av Stones-klassikeren «Sympathy For The Devil» og erstattet dem med soloer av Paul Tobias. Duff McKagan og Matt Sorum takket for seg kort etter Slash.

Axl Rose lot seg likevel ikke stoppe, og hentet inn gitarist Robin Finck (Nine Inch Nails), bassist Tommy Stinson (Replacements) og trommeslager Josh Freese (A Perfect Circle). I tillegg ble bandet utvidet med nok en keyboardist i tillegg til Dizzy Reed, Chris Pitman. Denne gjengen ga i 1999 ut sangen «Oh My God», gruppens første livstegn på fem år. Sangen, som også hadde Dave Navarro (Jane's Addiction) på gitar, var del av soundtracket til Schwarzenegger-filmen «End Of Days».

Spilte inn «Appetite» på nytt

I et sjeldent intervju med MTV fortalte Axl Rose på denne tiden at den nye utgaven av gruppen hadde spilt inn hele «Appetite For Destruction», med unntak av to låter, erstattet av «Patience» og «You Could Be Mine». Nyinnspillingen er aldri blitt utgitt.

Avantgarde-gitaristen Buckethead, som aldri viser seg offentlig uten maske og en KFC-bøtte på hodet, erstattet Finck på gitar i 2000, men Nine Inch Nails-gitaristen kom raskt tilbake og ble tredjemann i Axls gitar-trio. Bucketheads kompis Bryan Mantia (Primus) tok over på trommer, og GNR virket igjen å være på sporet. Av et eller annet.

1. januar 2001 spilte den nye utgaven bandet live for aller første gang, før de to uker senere var hovedattraksjonen på Rock In Rio III-festivalen i Brasil. Her benyttet Axl også anledningen til å slenge dritt til sine tidligere bandkompiser, samt alle andre som var kritisk innstilt til hans nye band.

Se daværende gitarist Bucketheads solo på Rock In Rio.

Tredke konsert i Norge

Paul Tobias forlot gruppen i 2002, og ble erstattet av Richard Fortus (The Psychedelic Furs). Buckethead og Axl fikk nok av hverandre i 2004, og da bandet igjen turnerte i 2006 var det med Ron Thal (også kjent som «Bumblefoot») på gitar sammen med Fortus og Finck. I løpet av året tok Bryan Mantia fri fra bandet da han skulle bli far, og ble erstattet av Frank Ferrer (The Psychedelic Furs). Ferrer er nå bandets offisielle trommeslager. I april i fjor gikk gitarist Robin Finck tilbake igjen til Nine Inch Nails. Han ble erstattet av DJ Ashba, som blant annet har jobbet med Nikki Sixx fra Mötley Crüe.

Nye Guns N' Roses har også besøkt Norge to ganger tidligere. 28. juni og 8. juli 2006 tok Axl med seg sitt nye band til Oslo Spektrum. Den første konserten var nær ved å bli avlyst etter at Axl havnet i trøbbel med politiet i Stockholm natt til 27. juni, men vokalisten ble satt fri og kom seg over grensen til Norge tidsnok. Og konsertene fikk gode anmeldelser.

«Kokte av bandet» i Oslo

- Bandet Axl Rose reiser rundt med i dag er litt mer oppegående enn Slash, Duff og resten var i 1993, etter fem-seks år på kanten av stupet. Når det fungerte, så fungerte det så til de grader. Det kokte av bandet, inkludert sjefen sjøl, skrev musikknettstedet Puls etter konserten 28. juni.

Det har, naturlig nok, gått en rekke rykter om en mulig gjenforening av den klassiske GNR-besetningen. En av de ivrigste er trommeslager Steven Adler, som fikk sparken i 1990 på grunn av stoffmisbruk - en aldri så liten bragd i et band som på den tiden hadde et rekordhøyt dopbudsjett. Gitarist Slash har heller ikke stilt seg fullstendig avvisende til tanken, men understreker alltid at det ikke ser ut til å kunne skje i nær fremtid. Axl og trommis Matt Sorum skal også være på talefot igjen.

Spiller lange konserter

Den som derimot er venner med alle, er gitarist Izzy Stradlin, som forlot Guns N' Roses i 1991. Han opptrådte en rekke ganger som gjestegitarist med bandet på 2006-turnéen, og var også sentral i oppbyggingen av det som til slutt ble Velvet Revolver, selv om Stradlin aldri var offisielt medlem av bandet til Slash, Duff og Matt Sorum.

På den siste turneen, som begynte i Asia før jul i fjor, har Axl og GNR utmerket seg med flere ekstremt lange konserter på over tre timer. Ifølge Frank Nes i Bergen Live blir det ikke noe problem å gjøre noe tilsvarende i Åsane 31. mai.

- Konserten er innendørs, så det går helt fint, sier Nes til nrk.no.

I tillegg til klassikerne fra «Appetite For Destruction», har konsertene lagt mest vekt på «Chinese Democracy». I San Salvador 11. april spilte Axl & co tittelsporet, «Sorry», «Better», «This I Love», «Street Of Dreams» og «Madagascar». Gruppen har også spilt coverlåter som «My Generation» (The Who), «Sonic Reducer» (Dead Boys) og «Whole Lotta Rosie» (AC/DC).

Se «Sonic Reducer» live i Osaka, Japan 2009