Nå kommer «Chinese Democracy»!

Du kan være ganske trygg på at det snør en viss varm plass. For nå ser det faktisk ut til at 14 års venting er over!

Axl Rose på scenen under Roskildefestivalen 2006

NÅ SKJER DET NOE: Best Buy har sluppet datoen for når den nye Guns N' Roses-platen skal være i butikken. Axl Rose har jobbet med platen i 14 år, og de færreste tror det før platen faktisk er i salg....

Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix/AP

Ta dette med en klype salt, men ikke så stor som du vanligvis pleier når det gjelder Axl Rose og Guns N' Roses:

23. november slipper Axl Rose endelig «Chinese Democracy», albumet han har jobbet med siden 1994.

Opplysningene kommer fra den amerikanske supermarked-kjeden Best Buy, som skal ha forhandlet seg frem til en eksklusiv distribusjonsavtale for albumet i USA. Platen kommer angivelig med tre forskjellige covere, samt i en vinylutgave.

Guns N Roses

I NORGE: Slash, Axl og Matt Sorum på scenen på Valle Hovin i 1993.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Her er låtene!

Ifølge Best Buy-kjedens hjemmeside inneholder platen følgende 14 låter:

01: Chinese Democracy
02: Shackler's Revenge
03: Better
04: Street Of Dreams
05: If The World
06: There Was A Time (T.W.A.T.)
07: Catcher N' The Rye
08: Scraped
09: Riad N' The Bedouins
10: Sorry
11: I.R.S.
12: Madagascar
13: This I Love
14: Prostitute

Spor nummer fire skal ifølge nyhetssiden Blabbermouth muligens være identisk med «The Blues», en av flere nye låter Guns N' Roses har spilt live siden de gjorde comeback på konsertscenen i 2001.

Best Buy har også lagt ut et bilde av det som tyder på å være et av de tre platecoverne for «Chinese Democracy». Se coveret her!

Ble påbegynt i 1994

Gruppen startet arbeidet med platen så tidlig som i 1994, året etter at Guns N' Roses slapp den middelmådige «The Spaghetti Incident!?», en ruskete samling covere av bandet personlige favoritter. Stemningen i gruppen var allerede dårlig, og ble ikke bedre av at Axl ifølge Slash krevde nærmest diktatorisk kontroll over arbeidet. Gitarist Gilby Clarke fikk fyken samme år, og ble erstattet av Axls kompis Paul Tobias (også kjent som Paul Huge).

Slash forlot gruppen først i 1996, men skal allerede ha bestemt seg da Axl fjernet deler av Slashs gitarer fra bandets coverversjon av Stones-klassikeren «Sympathy For The Devil» og erstattet dem med soloer av Paul Tobias. Duff McKagan og Matt Sorum takket for seg kort etter Slash.

Robin Finck

INNE, UTE, INNE, UTE: Robin Finck har vært med på mye med Axl, men er nå tilbake i Nine Inch Nails.

Foto: STEPHEN BRASHEAR / AP

Axl Rose lot seg likevel ikke stoppe, og hentet inn gitarist Robin Finck (Nine Inch Nails), bassist Tommy Stinson (Replacements) og trommeslager Josh Freese (A Perfect Circle). I tillegg ble bandet utvidet med nok en keyboardist i tillegg til Dizzy Reed, Chris Pitman. Denne gjengen ga i 1999 ut sangen «Oh My God», gruppens første livstegn på fem år. Sangen, som også hadde Dave Navarro (Jane's Addiction) på gitar, var del av soundtracket til Schwarzenegger-filmen «End Of Days».

Spilte inn «Appetite» på nytt

I et sjeldent intervju med MTV fortalte Axl Rose på denne tiden at den nye utgaven av gruppen hadde spilt inn hele «Appetite For Destruction», med unntak av to låter, erstattet av «Patience» og «You Could Be Mine». Nyinnspillingen er aldri blitt utgitt.

Avantgarde-gitaristen Buckethead, som aldri viser seg offentlig uten maske og en KFC-bøtte på hodet, erstattet Finck på gitar i 2000, men Nine Inch Nails-gitaristen kom raskt tilbake og ble tredjemann i Axls gitar-trio. Bucketheads kompis Bryan Mantia (Primus) tok over på trommer, og GNR virket igjen å være på sporet. Av et eller annet.

Se Bucketheads mildt sagt spesielle gitarsolo på Rock In Rio III her:

1. januar 2001 spilte den nye utgaven bandet live for aller første gang, før de to uker senere var hovedattraksjonen på Rock In Rio III-festivalen i Brasil. Her benyttet Axl også anledningen til å slenge dritt til sine tidligere bandkompiser, samt alle andre som var kritisk innstilt til hans nye band.

To konserter i Norge

Paul Tobias forlot gruppen i 2002, og ble erstattet av Richard Fortus (The Psychedelic Furs). Buckethead og Axl fikk nok av hverandre i 2004, og da bandet igjen turnerte i 2006 var det med Ron Thal (også kjent som «Bumblefoot») på gitar sammen med Fortus og Finck. I løpet av året tok Bryan Mantia fri fra bandet da han skulle bli far, og ble erstattet av Frank Ferrer (The Psychedelic Furs). Ferrer er nå bandets offisielle trommeslager. I april i år gikk gitarist Robin Finck tilbake igjen til Nine Inch Nails.

Nye Guns N' Roses har også besøkt Norge. 28. juni og 8. juli 2006 tok Axl med seg sitt nye band til Oslo Spektrum. Den første konserten var nær ved å bli avlyst etter at Axl havnet i trøbbel med politiet i Stockholm natt til 27. juni, men vokalisten ble satt fri og kom seg over grensen til Norge tidsnok. Og konsertene fikk gode anmeldelser.

LES MER: Axl Rose sluppet fri

- Bandet Axl Rose reiser rundt med i dag er litt mer oppegående enn Slash, Duff og resten var i 1993, etter fem-seks år på kanten av stupet. Når det fungerte, så fungerte det så til de grader. Det kokte av bandet, inkludert sjefen sjøl, skrev musikknettstedet Puls etter konserten 28. juni.

Mange låter lekket på nett

Axl Rose

NY STIL: Axl på MTV VMA-festen i 2006. Takk og pris for at sykkelbuksene er borte.

Foto: JEFF CHRISTENSEN / AP

Hele ni låter fra det kommende albumet lekket tidligere i år ut på nettet, og førte til spekulasjoner om «Chinese Democracy» endelig var på vei. Noen som ikke trodde på det, var leskedrikkprodusenten Dr. Pepper, som bråkjekt lovde en gratis brusflaske til absolutt alle i USA - med unntak av gitaristene Slash og Buckethead - dersom albumet så dagens lys i løpet av 2008. Axl svarte humoristisk på stuntet, og presiserte at han gladelig skulle dele sin gratis Dr. Pepper med Buckethead.

Guns N' Roses har også spilt flere nye låter live siden comebacket i 2001. «Chinese Democracy», «Silk Worms», «Madagascar», «Oh My God» og «The Blues» ble alle spilt på Rock In Rio III. Gruppen har også prøvd ut «Riad N' The Bedouins», «Better», «There Was A Time» og «I.R.S.». Offisielle utgivelser har det vært dårlig med, men den siste tiden har Axl sluppet «Shackler's Revenge» i videospillet Rock Band 2 og «If The World» i filmen «Body Of Lies».

Det har, naturlig nok, gått en rekke rykter om en mulig gjenforening av den klassiske GNR-besetningen. En av de ivrigste er trommeslager Steven Adler, som fikk sparken i 1990 på grunn av stoffmisbruk - en aldri så liten bragd i et band som på den tiden hadde et rekordhøyt dopbudsjett. Gitarist Slash har heller ikke stilt seg fullstendig avvisende til tanken, men understreker alltid at det ikke ser ut til å kunne skje i nær fremtid. Axl og trommis Matt Sorum skal også være på talefot igjen.

Er venn med alle

Den som derimot er venner med alle, er gitarist Izzy Stradlin, som forlot Guns N' Roses i 1991. Han opptrådte en rekke ganger som gjestegitarist med bandet på 2006-turnéen, og var også sentral i oppbyggingen av det som til slutt ble Velvet Revolver, selv om Stradlin aldri var offisielt medlem av bandet til Slash, Duff og Matt Sorum.

LES OGSÅ: Weiland sparket fra Velvet Revolver

Dersom «Chinese Democracy» endelig kommer på markedet i november, tyder alt på at Axl Rose tar bandet med ut på turné neste år. Så gjenstår det å se om Norge og Bergenhus Festning Koengen står på turnélisten.

Se GNR med Izzy Stradlin spille «Paradise City» på Donington '06.