Hopp til innhold

Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen

Fire partier sitter igjen, mens SV er ute av byrådsforhandlingene i Bergen. – Svak ledelse og svak lesning av det politiske landskapet, svarer SVs gruppeleder.

Byrådet i Bergen

ENIGE: Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen. I kveld ble det tillyst provisorisk pressekonferanse i Media City Bergen. Fra v: Håkon Pettersen (KrF), Thor Haakon Bakke (MDG), Roger Valhammer (Ap) og Erlend Horn (V).

Foto: Tale Hauso / NRK

Etter lange og harde forhandlinger er det endelig enighet om den politiske styringen i Norges nest største by.

Og partiet som har vært jokeren i nær sagt alle maktkonstellasjoner i Bergen siden 1980-tallet, Kristelig Folkeparti, er igjen tilbake i byrådskabalen, etter først å ha trukket seg i helgen.

Tirsdag kveld møtte forhandlingslederne for de fire partiene pressen.

Avstanden til SV ble for stor

– Vi har vært reelt klare for opposisjon, sier KrFs Håkon Pettersen til NRK.

– Men da vi i ettermiddag ble invitert tilbake i byråd i en firepartikonstellasjon, følte vi at det var et byrådssamarbeid vi kunne støtte, med partier vi står nærmere.

Og partiet som tapte maktkampen, var SV. I helgen var de inne i varmen, men avstanden til KrF gjorde at Aps byrådsleder Roger Valhammer til slutt valgte å holde SV utenfor.

– Jeg skulle gjerne hatt med SV. Men vi måtte erkjenne at den politiske avstanden ble for stor, sier Valhammer.

Mikkel Grüner, Thor Haakon Bakke og Mikkel Grüner

UTE: SVs Mikkel Grüner (til v.) har forhandlet med Thor Haakon Bakke (MDG) og Roger Valhammer (Ap) i mer enn fem uker. På oppløpssiden ble SV droppet.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

– Vi ble ofret

SVs gruppeleder Mikkel Grüner forteller at det var Venstre og MDG som krevde at KrF skulle tas inn igjen i byrådsforhandlingene på bekostning av SV.

– Vi ble ofret i et kynisk, politisk spill. Dette vitner om svak ledelse og svak lesning av det politiske landskapet, sier Grüner til NRK.

Han mener at dette byrådet lever farlig.

– Vi kommer ikke til å garantere for dette byrådet. Vi stemmer for det vi er for, og mot det vi er mot, sier Grüner.

Partioppslutning i Bergen

20,0 %
30093 stemmer
19,8 %
29727 stemmer
16,7 %
25053 stemmer
9,9 %
14925 stemmer
8,6 %
12944 stemmer
5,3 %
7987 stemmer
4,9 %
7329 stemmer
4,7 %
6998 stemmer
3,8 %
5775 stemmer
3,1 %
4621 stemmer
1,5 %
2239 stemmer
0,7 %
1113 stemmer
0,6 %
852 stemmer
0,2 %
312 stemmer
0,1 %
215 stemmer
0,1 %
91 stemmer

Lite mindretall

Dermed er det Ap, V, MDG og KrF som skal styre byen i et mindretallsbyråd. De har bare 25 mandater i bystyret og trenger 34 for å ha flertall. Derfor må de hente støtte fra sak til sak.

– Den parlamentariske situasjonen er krevende. For at vi sammen skal kunne ta ansvar for viktige saker for byen, har jeg i dag valgt å invitere KrF tilbake. Jeg er glad for at de har takket ja, og at vi nå er enige om å danne et nytt byråd for Bergen, sier Valhammer.

Det nye byrådet blir historisk i den forstand at Miljøpartiet de grønne får politisk makt for første gang i Bergen.

Om det blir bybane over Bryggen eller i tunnel, vil verken MDG eller de andre partiene svare på før de legger frem sin politiske plattform i neste uke.

– Vi har sagt at vi er primært for bybane i tunnel, men at det viktigste er at Bybanen til Åsane blir bygget, sier MDGs Thor Haakon Bakke.