Hopp til innhold

Ap-politiker fra Hordaland tiltalt for grove overgrep og menneskehandel

Fra 2011 til 2016 skal 47-åringen ha bestilt over 150 overgrep som skulle direkteoverføres på nett. Tiltalepunktene har en strafferamme på inntil 21 år.

Døren til Operasjon Dark room

TILTALT: EN 47 år gammel mann er tiltalt for å ha betalt for direktesendte videoer som viser overgrep av barn.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Statsadvokatene i Hordaland har tiltalt en tidligere politiker fra Hordaland for grove overgrep mot flere barn og grov menneskehandel. Alle overgrepene skal ha skjedd på Filippinene. Den tiltalte er en mann på 47 år.

Mannen ble pågrepet i oktober 2016 under Vest politidistrikts operasjon "Dark room". Ifølge statsadvokat Magne Kvamme Sylta er tiltalepunktene svært omfattende.

– Det er et stort antall poster i tiltalen, vi må komme tilbake til detaljene i retten. Strafferammen på inntil 21 år har sammenheng med omfanget i tiltalen, sier Sylta til NRK.

Saken skal opp i Bergen tingrett 17. september. Det er satt av over to måneder til saken i retten.

Vurderer forvaring

Tiltalen gjelder direkteoverføring av videoer som viser overgrep mot svært unge barn. Alle overgrepene skal ha funnet sted på Filippinene. Ifølge tiltalen skal mannen ha overført penger i retur for videoene.

På grunn av omfanget av tiltalepunktene vil satsadvokatene også vurdere forvaring heter det i tiltalen.

– Dette er en type sak hvor forvaring kan være aktuelt, sier statsadvokat Sylta.

Chat fra beslag, dark room

CHAT: Eksempel på en av chattene operasjon Dark Room har avdekket. FOTO: POLITIET

Foto: POLITIET

Erkjenner ikke straffskyld

Mannens forsvarer, Jannicke Keller-Fløystad, skriver i en tekstmelding til NRK at tiltalte ikke erkjenner straffskyld for det vesentlige av tiltalebeslutningen.

– Tiltalen bygger på chattelogger og pengeoverføringer. Det har kun vært bevisopptak knyttet til 2 barn. Bevisopptaket har styrket tiltaltes forklaring, skriver hun.

Ifølge Keller-Fløystad er det ingen filmer eller avhør av barn som bygger opp under tiltalen.

– Jeg kjenner ikke til at det tidligere er tatt ut tiltale uten at hverken barna er avhørt eller at det eksisterer filmer, sier hun.

Offer og overgripere vil ikke være i retten

Filippinsk politi har også aksjonert i etterforskningen. Ifølge bistandsadvokat Sylta vil ikke verken overgriperne eller ofrene være tilgjengelig i retten.

– Vi skal spille av avhør og det er gjennomført bevisopptak på Filippinene. Retten vil få se i alle fall ett barn som skal spilles av i retten, sier Sylta.

Det har vært oppnevnt bistandsadvokat for noen konkrete barn, advokat Einar Drægebø. Han var også med til Filippinene ifølge Sylta.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Drægebø.