Hopp til innhold

Ap-politikere gir pengegaver til Fosen-aksjonistene

Innsamlingsaksjonen til Fosen-demonstrantene har mottatt flere bidrag fra politikere i Arbeiderpartiet. – Om jeg kan bidra med noen kroner til de som faktisk slåss, ser jeg på det som en liten investering for fremtiden.

Demonstrasjon til støtte for Fosen-aksjonister i Bergen tirsdag

DEMONSTRERER: Tirsdag møtte flere opp i Bergen sentrum for å demonstrere til støtte for Fosen-aksjonene i Oslo.

Foto: Jan Børge Leirvik / NRK

Arbeiderpartiordfører Linn Kristin Engø i Bergen er en av dem som har bidratt med pengegave til Natur og Ungdom sin innsamlingsaksjon til Fosen-aksjonistene.

Aksjonistene har siden forrige uke protestert mot utbygging av 151 vindturbiner på Fosenhalvøya i Trøndelag. Vindturbiner som Høyesterett har slått fast er ulovlig.

NRK forklarer

Hva er konflikten rundt vindkraftanlegget på Fosen?

Hva er konflikten rundt vindkraftanlegget på Fosen?

Brukes som beiteområde

Sørsamer har brukt fjellområdet Roan og Storheia på Fosen som vinterbeite for rein siden før 1500-tallet.

Hva er konflikten rundt vindkraftanlegget på Fosen?

2010: Får tillatelse til å bygge i området

I 2006 melder Statkraft Development AS interesse for å bygge vindkraftanlegg i området. Søknaden blir godkjent i 2010 og det blir gitt konsesjon til utbyggingen. Denne konsesjonen klages på, men stadfestes likevel av Olje- og energidepartementet i 2013.

Hva er konflikten rundt vindkraftanlegget på Fosen?

2014: Spilles inn i rettsystemet

Saken spilles inn i rettsystemet for behandling. Sør-Fosen sitje og Nord-Fosen siida mener utbyggingen vil ødelegge viktige beiteområder for reinsdyr og dermed krenke samers rett til kulturutøvelse.

Hva er konflikten rundt vindkraftanlegget på Fosen?

2016: Starter utbygging

Likevel starter arbeidet med å bygge anlegget i juni 2016. Selv om saken ikke er ferdig behandlet i rettsystemet har staten gitt utbygger tillatelse til å starte arbeidet tidlig. Det blir investert 11 milliarder kroner i prosjektet.

Hva er konflikten rundt vindkraftanlegget på Fosen?

2018: FN ber om byggestans

FN ber Norge om å stanse utbyggingen på Storheia til saken er avklart i rettssystemet. Staten tar dette ikke til følge og driften av vindturbinene starter i 2020. 

Hva er konflikten rundt vindkraftanlegget på Fosen?

2021: Knusende dom i Høyesterett

I 2021 slår en enstemmig Høyesterettsdom fast at utbyggingen av anleggene på Fosen krenker samenes rett til kulturutøvelse. Konsesjonene blir kjent ugyldige fordi utbyggingen bryter med FN-konvensjonen.

Hva er konflikten rundt vindkraftanlegget på Fosen?

2022: Vil beholde anlegget

Til tross for dommen fortsetter driften av anlegget på Fosen. I 2022 sender regjeringen et brev til Sametinget hvor de sier de har et mål om å beholde både vindkraft og reindrifta på Fosen. 

Les mer om Fosen-dommen her

– Aktivistene benytter seg av sin demokratiske rett til å vise motstand. Den retten støtter jeg. Så både tror og forventer jeg at regjeringen tar initiativ til en løsning som innebærer at høyesterettsdommen tas til følge, sier Ap-ordføreren til Bergensavisen, som først omtalte donasjonen.

Totalt 800.000 kroner er samlet inn aksjonistene i Oslo av Natur og Ungdom.

Til avisen vil ikke Engø oppgi hvor mye hun har donert, men hun presiserer at beløpet er lite.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med ordføreren, men har ikke lykkes.

linn kristin engø varaordfører berge n

Ordfører i Bergen, Linn Kristin Engø, har donert penger til Natur og Ungdoms innsamlingsaksjon til Fosen-aksjonistene.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Støtter aksjonistene og bergensordføreren

Jeg skjønner at de går til det punktet de gjør, når de ikke blir tatt på alvor. Om jeg kan bidra med noen kroner til de som faktisk slåss, ser jeg på det som en liten investering for fremtiden, sier Reidar Staalesen i Arbeiderpartiet.

Staalesen er medlem i utvalg for miljø- og byutvikling i Bergen bystyre. I likhet med bergensordføreren, har også han donert penger til Natur og Ungdom.

Vi er mange i Bergen Arbeiderpartiet og AUF som ønsker å vise at vi støtter aksjonistene. Jeg har ikke hørt noen som snakker negativt om de som demonstrerer i mine kretser.

Reidar Staalesen

Reidar Staalesen er representant for Arbeiderpartiet Bergen, og er medlem i utvalg for miljø- og byutvikling i Bergen bystyre.

Foto: Benedikte Grov / NRK

Staalesen roser bergensordføreren for donasjonen, og kritiserer samtidig egen regjering.

Det har vært for dårlig kommunikasjon fra regjeringen rundt prosessene som de holder på å avklare, sier han og legger til;

Det er nok en del som biter på agnet om økonomi og det grønne skiftet, men dette handler faktisk om menneskerettighetsbrudd.

AUF viser solidaritet

På tirsdag deltok flere fra Bergen AUF i en demonstrasjon til støtte for Fosen-aksjonistene i Bergen sentrum. Blant dem var leder i Bergen, AUF Johanna Fond.

Vi møtte opp for å vise at vi står i solidaritet med våre samiske venner og den samiske befolkningen. Vi må ta ansvar for å sikre samenes rettigheter, for dette har pågått for lenge.

Fond kritiserer regjeringen for å ikke ha kommet på banen tidligere.

– De burde fått opp tempoet litt. Regjeringen svarer på en generell måte og de burde komme med løsninger og tiltak nå og ikke utsette det mer.

Astrid Willa Hoem, leder i AUF skriver i en e-post til NRK at de støtter demonstrasjonene og deres kamp mot menneskerettighetsbruddet. Hun opplyser også at AUF sentralt har holdt appell på støttedemonstrasjoner.

AUF-leder Astrid Willa Hoem.

Astrid Willa Hoem tror alle i Arbeiderpartiet ønsker en rask avklaring på hvordan man skal løse situasjonen.

Foto: Une Solheim / NRK

Det er over 500 dager siden dommen i Høyesterett falt. Det mener Hoem er altfor lang tid.

Regjeringa må umiddelbart rette opp i uretten som er begått mot reindriftssamene på Fosen, i tråd med Høyesteretts dom. Norske samer må også få en garanti for at slike overgrep aldri skjer igjen, sier Hoem.

Fond har troen på at flere politikere i Arbeiderpartiet deler syn med AUF i denne saken.

Ofte er AUF og moderpartiet uenig i saker, og det er jo sunt. Det som står høyt her er at det skjer menneskerettighetsbrudd i Norge. AUF synes det er uakseptabelt, sier hun.

Haster med forhandlinger

– Disse aksjonene viser at det har gått for lang tid, og det må vi erkjenne som politikere, sier Mani Hussaini.

Han er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, og har tidligere vært leder for AUF.

– Jeg har stor forståelse for at både ordføreren i Bergen fra Arbeiderpartiet, og mange andre, støtter aksjonistene i kampen for at man må erkjenne dommen fra høyesterett, sier Hussaini.

Mani Hussaini

Mani Hussaini forteller at han har stor forståelse for AUF og alle andre som sier at det er på tide at man ser fremover og sørger for at man kommer videre i saken.

Foto: Amalie Henden / NRK

Hussaini poengterer at høyesterettsdommen sier lite om hva som skal skje videre med vindturbinene på Fosen, og mener at det er nettopp derfor det haster med å få samlet alle parter til forhandlingsbordet.

– De bildene fra Oslo gjør selvfølgelig inntrykk, og den dommen fra høyesterett er krystallklar på at noe må gjøres. Vi må sørge for at reindriftssamene også kommer godt ut av denne situasjonen på en eller annen måte.