Hopp til innhold

Amper stemning på folkemøte på Askøy: – Det er en del uavklarte spørsmål

ASKØY (NRK): Det ble tidvis høy temperatur på det første folkemøtet om vannkrisen på Askøy. Innbyggere reagerte blant annet på at det ikke var folk fra vannetaten på møtet.

Vebjørn Vasstrand

TOK ORDET: Vebjørn Vasstrand er en av initiativtakerne til Facebook-gruppen «Folkeaksjonen for stabil drikkevannsforsyning på søndre Askøy», og tok ordet på dagens folkemøte.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

I aulaen på Kleppestø ungdomsskole var det duket for det første av flere folkemøter Askøy kommune skal holde i forbindelse med vannkrisen i kommunen.

Informasjonsbehovet til innbyggerne som er berørt av kokevarselet er stort, og det var mange som hadde møtt opp i salen.

– Vi har en lang vei å gå for å få innbyggernes tillit tilbake, sa ordfører Terje Mathiassen til NRK før møtet.

– Det største folkehelseproblemet på Askøy nå er folks manglende tillit til styresmaktene, sa psykolog Ingrid Orre fra kommunen.

Folkemøte på Askøy

FOLKEMØTE: Om lag 75 personer var til stede på møtet. Folkemøtet mandag er et av flere møter Askøy kommune vil arrangere for å besvare innbyggernes spørsmål.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Høy temperatur

Under møtet ble det stilt spørsmål om alt fra hvem som får vann fra det mye omtalte høydebassenget, og om smitten kan ha vært i omløp i lengre tid enn det som er kjent.

På et tidspunkt foreslo ordstyrer å besvare de oppmøtte sine spørsmål i sesjoner på slutten av møtet, for å komme kjappere igjennom programmet.

Da ble det amper stemning i salen, og folk sa ifra om at de ville ha klare svar.

Mer detaljert illustrasjon av høydebassenget på Øvre Kleppe på Askøy

HØYDEBASSENGET: Askøy kommune tror smitten som har gjort folk syke av drikkevannet kan ha spredt seg gjennom sprekker i fjellet til et høydebasseng på Øvre Kleppe.

Grafikk: Morten Skramstad

– Jeg har fått ganske mye informasjon, de har forsøkt å belyse det, men det er en del uavklarte spørsmål. Jeg er bekymret for at dette kanskje ikke er over. De har ikke funnet smittekilden, sier Vebjørn Vasstrand, initiativtaker til Facebook-gruppen «Folkeaksjonen for stabil drikkevannsforsyning på søndre Askøy».

Askøyværingene må koke vannet i fire-fem uker til, opplyste varaordfører Bård Espelid på folkemøtet. Vasstrand sier at han ikke vil drikke vannet umiddelbart etter kokevarselet blir opphevet.

– Vi vil nok ikke drikke det på en stund, dessverre. Jeg tror vi vil vente lenge før vi går over til å drikke vann fra springen igjen, sier han.

Folkemøte på Askøy, Terje Mathiassen

ORDFØRER: Ordfører Terje Mathiassen hadde invitert til møtet på Kleppestø ungdomsskole.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Ingen eksperter på vann på møtet

Hjemme hos Vasstrand steker de kjørler og bestikk, og vann blir hentet på butikken og fra jobb.

– Vi kan ikke pusse tennene normalt, og ofte tyr en til springen av gammel vane for å skylle av noe for eksempel. Da er alt infisert. Det er tungvint, sier Vasstrand.

Vasstrand reagerte på at kommunen ikke stilte opp med ekspertise fra vann- og avløpsetaten, og at flere spørsmål sto ubesvarte.

Varaordfører Bård Espelid sier at han tar til seg kritikken, og at de vil vurdere om de skal stille med annen type ekspertise i det andre folkemøtet som avholdes tirsdag.

Det infiserte høydebassenget på Øvre Kleppe Askøy

STORT UTBRUDD: Nærmere 15.000 er potensielt rammet av sykdomsutbruddet på Askøy. Kommunen tror årsaken til smitten ligger her i høydebassenget på Øvre Kleppe.

Foto: Valentina Baisotti / NRK