– Politistasjonssjefen støttet varsleren, men ble overprøvd

Flere ledere i bergenspolitiet skal ha støttet varsleren Robin Schaefer. Men påtaleansvarlig Sidsel Isachsen avviste argumentene deres for å gjenoppta Monika-saken. I stedet skal hun ha bedt om at varsleren måtte straffes for innblanding.

Politiinspektør Sidsel Isachsen

PÅTALEANSVARLIG: Sidsel Isachsen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Det forteller leder for vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, Rigmor Isehaug, i et intervju med Politiforum.

Rigmor Isehaug

SNAKKER UT: Rigmor Isehaug, leder for volds- og sedelighetsavsnittet.

Foto: NRK

– Både politistasjonssjefen og jeg støttet hans politifaglige argumenter både skriftlig og muntlig. Dette gikk til sakens påtaleansvarlige og videre til visepolitimester og politimester, sier Isehaug.

LES OGSÅ: Monika-varsleren står fram: Går rett i strupen på politiledelsen

Isehaug og politistasjonssjef Olav Valland ba blant annet Isachsen sende Monika-saken til Kripos for taktisk gjennomgang.

– Men ingenting ble tilsynelatende gjort, før bistandsadvokaten fikk informasjon fra Schaefer og det hele etter hvert eksploderte i media, sier Isehaug.

Politistasjonssjef Olav Valland bekrefter Isehaugs saksfremstilling.

– Jeg bekrefter opplysningene hun har gitt Politiforum. Men jeg vil ikke kommentere saken utover det, fordi dette er en del av den fremdeles uavklarte varslingssaken, sier Valland til NRK.

– Sa at innblanding «burde får personellmessige følger»

Ifølge Isehaug skal Isachsen ha ment at Schaefer og Isehaugs innblanding burde få personellmessige følger.

Som leder for volds- og sedelighetsavsnittet er Isehaug over Isachsen i hierarkiet på politihuset, og eventuelle sanksjoner mot henne måtte i tilfelle ha blitt initiert av politistasjonssjefen.

Han støttet imidlertid Isehaug og Schaefer i forsøkene på å få saken gjenopptatt, og hadde derfor ingen interesse av å ta Isachsens sanksjonsønske til følge.

Isehaug sier hun underveis i prosessen også mistet tilgangen til dokumentene i Monika-saken. Selv om hun ikke fryktet å bli straffet for «innblandingen» sin, trakk hun seg etter hvert unna saken.

Robin Schaefer

VARSLET: Robin Schaefer.

Foto: Helge Skodvin

– Når vi etter flere henvendelser, der jeg støttet Schaefer, fikk en klar ordre via stasjonssjefen fra visepolitimesteren om å be Schaefer holde seg unna, fulgte også jeg ordren. Jeg følte jeg sto ganske maktesløs i å følge opp det som videre skjedde. Jeg oppfatter at Schaefer mener jeg burde ha gjort mer, og jeg har forståelse for hans frustrasjon, sier Isehaug til Politiforum.

– Jeg vil berømme Schaefer for det pågangsmot og den styrke han har vist i saken, sier Isehaug om varsleren som sørget for at saken ble gjenopptatt.

Les og se NRKs intervju med den bokaktuelle varsleren Robin Schaefer her.

Isachsen: – Medfører ikke riktighet

Rigmor Isehaug skriver i en tekstmelding til NRK at hun er bortreist på et privat arrangement i helgen.

– Vil også få mulighet til å lese boken. Står selvsagt ved alt det Politiforum skriver, melder Isehaug.

Påtaleansvarlig Sidsel Isachsen har ikke besvart NRKs henvendelser.

Til Politiforum skriver hun i en e-post at det ikke medfører riktighet at hun uttrykte at innblandingen fra Schaefer og Isehaug burde få personellmessige følger.

Politiforum, som er et redaksjonelt uavhengig magasin utgitt av Politiets Fellesforbund, skriver for øvrig på lederplass at de mener politimesteren i Hordaland, Geir Gudmundsen, bør gå av som følge av håndteringen av Monika-saken.

LES OGSÅ: Politimesteren: – En bok jeg ikke vil like å lese

ALT OM SAKEN: Monika (8) funnet død