– Har DNA fra drapsmannen

Politiet skal ha deler av DNA-profilen til mannen som drepte Hilda Feste (98) i Os.

Politiet søker i Gamleheimshagen

VIKTIGE SPOR: Politiets etterforskere jobber utenfor leiligheten til Hilda Feste på drapsnatten. Nå tyder det på at politiet har deler av en DNA-profil fra gjerningsmannen.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK

Ifølge bt.no sitter politiet med en ufullstendig DNA-profil fra drapsåstedet i Os, der 98-åringen ble funnet drept 1. januar.

Spørsmålet om DNA har vært omtalt flere ganger i media, men politiet har så langt vært svært tause på hvilke biologiske spor de sitter med.

Sjekkes mot DNA i andre saker

Den ufullstendige DNA-profilen skal politiet mene at tilhører gjerningsmannen. Selv om det bare er en delvis profil, kan politiet bruke den til å sjekke opp mot andre åsteder og personer de har tatt prøver av.

Ingen er så langt mistenkte i saken, seks uker etter at drapet skjedde.

Forrige uke ble en 77 år gammel kvinne overfalt og utsatt for grov vold på Korsvoll i Oslo. Politiet har sjekket Os-drapet opp mot overfallet i Oslo, men har kunnet utelukke at de to har sammenheng.

Politiadvokat Asbjørn Onarheim bekrefter at politiet har tekniske spor som gjør at de kan utelukke at samme gjerningsmann sto bak.

Med andre ord kan det tyde på at etterforskerne sitter med nok biologiske spor til at de kan undersøke og utelukke andre DNA-prøver mot sporene fra leiligheten til Hilda Feste.

Over 100 skal ha blitt DNA-testet

Politiet sa i den første fasen etter drapet at de vurderte DNA-testing av personer som hadde beveget seg i Os sentrum drapskvelden. Tidligere har de sagt at de ville vente med dette, men forrige uke kom det frem at de allerede hadde begynt å ta DNA-prøver av flere vitner.

Nå skal over 100 personer ha blitt bedt om å avlegge DNA-prøver, og enkelte har blitt oppsøkt hjemme for å gi spyttprøver. Ingen skal så langt ha nektet å gi fra seg DNA.

Hilda Feste (98) ble funnet drept og voldtatt i sin egen leilighet sent på kvelden 1. nyttårsdag. Det var en hjemmesykepleier fra Os kommune som oppdaget drapet, og så mannen forgripe seg på 98-åringen.

Som NRK tidligere har fortalt, kom pleieren inn i leiligheten mens drapsmannen fremdeles var til stede.