Mener Spesialenheten har utelatt sentrale punkter fra anmeldelsen

Kristina Sviglinskaja er tilfreds med at Hordaland politidistrikt får ansvaret for feilene i Monika-saken. Men bistandsadvokaten er overrasket over begrunnelsen for Spesialenhetens vedtak.

Stig Nilsen

MANGLER I VEDTAKET: – Grunnlaget for anmeldelsen vår var i hovedsak tre ting; at det ikke ble foretatt etterforskningsskritt som burde vært foretatt, at dokumenter ble fjernet fra saken, og at politiet i avhør fortalte min klient ting de ikke hadde dekning for, sier Stig Nilsen.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Onsdag kom Spesialenheten for politisaker med sin konklusjon om Hordalands-politiets etterforskning av Monika Sviglinskajas (8) dødsfall.

Ingen enkeltpersoner straffes, men politidistriktet ilegges en foretaksstraff på 100.000 kroner.

LES MER: Spesialenheten bøtelegger Hordaland politidistrikt

Konklusjonen kom som følge av anmeldelser fra Monikas mor og bistandsadvokaten Stig Nilsen. De stiller seg undrende til at det først og fremst er politidistriktets håndtering av varsleren Robin Schaefers opplysninger Spesialenheten har begrunnet vedtaket med.

Kristina Sviglinskaja

OVERRASKET: – Jeg og min klient er noe overrasket over begrunnelsen for vedtaket, sier Kristina Sviglinskajas bistandsadvokat.

– Jeg mener at dersom det kun fokuseres på den motstanden Robin Schaefer møtte internt som grunnlag for foretaksstraffen, så blir det feil. Grunnlaget for anmeldelsen vår var i hovedsak tre ting; at det ikke ble foretatt etterforskningsskritt som burde vært foretatt, at dokumenter ble fjernet fra saken, og at politiet i avhør fortalte min klient ting de ikke hadde dekning for. Jeg mener dette burde være med i vedtaket, sier Nilsen til NRK.

I en pressemelding skriver bistandsadvokaten at han og klienten derfor er noe overrasket over begrunnelsen for vedtaket fra Spesialenheten, og «ikke de alvorlige og mange feil som ble begått i forbindelse med selve etterforskningen».

– Dette stiller vi oss undrende til, heter det i pressemeldingen.

– Tilfreds med at politidistriktet får ansvaret

Han synes også straffen, bot på 100.000 kroner, fremstår som lav.

– Jeg er overrasket over begrunnelsen for vedtaket. Resultatet synes jeg egentlig er fornuftig, men kanskje noe lavt, sier Nilsen.

Han mener rapporten fra Spesialenheten fremstår som grundig, men stiller seg altså undrende til selve begrunnelsen for vedtaket. Nilsen sier de vil nå bruke tid på å vurdere om de skal påklage vedtaket fra Spesialenheten.

– Vi vil gå grundig gjennom det, sier Nilsen.

– Hva tenker du om at enkeltpersoner unngår straff grunnet foreldelse?

– Det er et av forholdene vi vil se på når vi vurderer om vi skal påklage saken.

LES OGSÅ: Monika-saken kan få konsekvenser for enkeltpersoner

– Ikke ute etter å «ta» enkeltpersoner

Han har snakket med Monikas mor, som har sagt hun er tilfreds med resultatet, og at politidistriktet får ansvaret.

– Min klient er opptatt av å få frem at hun ikke er ute etter å «ta» enkeltpersoner. Sånn sett ble både jeg og hun litt glad for vedtaket i dag, sier Nilsen om foretaksstraffen.

– Det viktigste for henne er etterforskningen som pågår nå, sier Nilsen til NRK.

LES OGSÅ: – Politiet utsatte henne for direkte løgner