Hopp til innhold

– En utrolig tragisk og ekstremt sjelden sak

Haukeland universitetssjukehus varsler full gjennomgang av rutinene etter at en to år gammel gutt døde av et av Lar-medikamentene de deler ut.

Christian Ohldieck

VIL GJENNOMGÅ RUTINENE: Lar-leder ved Haukeland universitetssjukehus, Christian Ohldieck, sier han ser svært alvorlig på saken der en toåring døde etter inntak av Subutex. Tirsdag kveld er Ohldieck på nabolagsmøte her ved mottaks- og oppfølgingssenteret for rusmisbrukere på Wergeland i Bergen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Mandag ble et foreldrepar i 20-årene varetektsfengslet for uaktsomt drap etter at den to år gamle sønnen deres 12. oktober døde av buprenorfin-forgiftning.

LES MER: Foreldre nekter straffskyld - fengslet i to uker

Ifølge politiet stammer stoffet fra Subutex-tabletter faren har fått utskrevet. Subutex deles oftest ut til personer tilknyttet legemiddelassistert rehabilitering (Lar).

– Dette er en utrolig tragisk sak, som jeg ikke kjenner maken til internasjonalt. Dette er ekstremt sjeldent, sier Christian Ohldieck, Lar-leder ved Haukeland universitetssjukehus i Helse Bergen.

– Oppsøkte ikke lege

Politiet har siktet foreldrene for uaktsomt drap fordi de mener pillene ble oppbevart på uforsvarlig vis, og fordi lege ikke ble oppsøkt da det kunne mistenkes at gutten hadde inntatt Subutex.

Etter det NRK kjenner til skal tablettene ha blitt oppbevart i en kommodeskuff.

Ifølge Ohldieck varierer det hvor vanskelig det er å åpne og ta ut tabletter fra pillebrettene. Han sier Lar-brukere med omsorg for barn får ekstra informasjon om medikamentene og hvordan de bør oppbevares.

– Blant annet for å sikre at barn ikke får tak i dem, sier Ohldieck.

Eli Valheim i tingretten

POLITIADVOKAT: Eli Valheim fikk rettens medhold i at de to siktede skulle varetektsfengsles i to uker med full isolasjon og brev- og besøksforbud.

Foto: Jon Bolstad / NRK

– Vil gjennomgå rutinene

I en dom fra 2014 fremgår det ifølge VG at faren da var Lar-bruker.

Det er svært uvanlig å få utskrevet Subutex på annen måte enn gjennom Lar, men Ohldieck kan grunnet taushetsplikten ikke uttale seg om hvorvidt faren har vært under behandling hos dem den siste tiden.

Lar-lederen sier de uansett ser svært alvorlig på saken.

– Vi vil gjennomgå rutinene våre grundig, og spørre oss om vi har gjort nok for å forhindre at slike svært alvorlige ting skjer, sier Ohldieck.

Skal varsle ved alvorlig omsorgssvikt

Opp mot tusen Lar-brukere er tilknyttet Haukeland universitetssjukehus. Ohldieck anslår at kun noen titalls har omsorg for barn.

– De som har det, følges tett opp. Barnas beste betyr mye for pasientene, og omsorgen for dem er derfor et viktig tema i oppfølgingen, sier han.

Loven pålegger de ansatte i Lar å varsle Barnevernet hvis de mistenker alvorlig omsorgssvikt.

– Jeg har ikke tall på hvor ofte vi varsler, men det forekommer, sier Ohldieck, som understreker at Barnevernet ofte er koblet inn allerede fra fødselen av, fordi foreldrene selv ønsker tettere oppfølging og støtte.

Beate Hamre i retten

FORSVARER FAREN: – Det er en far som er knust av sorg etter å ha mistet sønnen, sa Beate Hamre til NRK i går.

Foto: Jon Bolstad / NRK

– Knust av sorg

Politiadvokat Eli Valheim sier tirsdag til NRK at hun av hensyn til etterforskningen ikke ønsker å kommentere saken.

Verken morens forsvarer Anders Johnsen eller farens forsvarer Beate Hamre har besvart NRKs henvendelser. Under fengslingsmøtene kom det frem at begge foreldrene nekter straffskyld.

I et intervju med TV 2 beskriver to av kvinnens venninner henne som en god mor, og sier hun umulig kan ha visst at sønnen hadde fått i seg Subutex.

– Det er en far som er knust av sorg etter å ha mistet sønnen, sa Beate Hamre til NRK i går.

BAKGRUNN: Foreldre arrestert etter barnedødsfall i Bergen

Anders Johnsen, advokat

FORSVARER MOREN: Anders Johnsen sier guttens mor nekter straffskyld for uaktsomt drap.

Foto: Jon Bolstad / NRK