Hopp til innhold

7 festspillarrangement du bør få med deg

Onsdag startet årets Festspill i Bergen. Her er arrangementene festspilldirektøren mener du ikke bør gå glipp av!

Festspillsjefens festivaltips

ANDERS BEYERS VALG: Festspilldirektøren mener blant annet at det kan være vel verdt å få med seg forestillingen med nysirkuskompaniet Cirque Éloize og deres internasjonale suksess iD.

Foto: Valérie Remise/Sindre Øye Helgheim / Festspillene i Bergen/NRK

Som vanlig står det både musikk, teater, opera, dans og utstillinger på programmet.

Festspillene i Bergen ble etablert i 1953, og er Norges eldste og viktigste festival av sitt slag.

I løpet av de 15 dagene arrangementet varer skal det avvikles mer enn 200 arrangementer, noen inne og noen ute i byrommet.

Det kan være vanskelig å vite hvilke arrangementer man skal velge å gå på.

Da kan det kanskje være greit å få litt hjelp fra en som så absolutt burde ha peiling. Nemlig festspilldirektøren selv, Anders Beyer. Her er hans anbefalinger:

Orfeo av Sasha Waltz/Claudio Monteverdi
Onsdag 10. juni i Grieghallen

Orfeo
Foto: Sebatian Bolesch

Festspillenes avslutningsforestilling «Orfeo» er noe så spesielt som en koreografert opera. Musikk, dans og scenografi smelter sammen til et kunstverk av lyd og bevegelse. En estetisk billedstorm med kjærlighetens mysterium som omdreiningspunkt. Det er en av de mest interessante koreografer i vår tid, tyske Sasaha Waltz, som her tar Monteverdis musikk kjærlig i kraven. Med seg på scenen har hun sitt eget dansekompani Sasha Waltz & Guests, Freiburger BarockConcert, koret Vokalconcort Berlin, pluss en rekke operasangere som er førende innen tolkning av tidlig musikk.


Catone in Utica
Mandag 1. juni i Grieghallen

Catone In Utica
Foto: Julien Mignot

Denne barokkoperaen fra 1728 settes opp i konsertversjon i Europa for første gang på 300 år, og jeg er stolt over at Bergen er en av de aller første byer hvor dette skjer. Komponisten Leonardo Vinci forteller her en dramatisk kjærlighetshistorie, og i hovedrollene møter vi tidenes førende kontratenorer. Publikum kan bl.a. nyte de lyse, vakre stemmene til stjerner som Max Emanuel Cencic, Vince Yi og Franco Fagioli. Ensemblet Il Pomo d’Oro spiller her under ledelse av Riccardo Minasi.


Nordisk Prisme/Midnight Reflection
Lørdag 6. juni i Grieghallen og ved Lille Lungegårdsvann

Nordisk Prisme

Grieg–Sibelius–Nordheim–Nørgård. To epokers ledende komponister møter hverandre på denne konserten. Bergen Filharmoniske Orkester fyller 250 år i år, og Festspillenes gave er et bestillingsverk av den danske komponisten Per Nørgård: En dobbeltkonsert for fiolin og cello som urfremføres denne kvelden. Solistene er Peter Herresthal og Jakob Kullberg. Griegs pianokonsert i a-moll med solisten Ronald Brautigam avslutter konserten. Verkene av Nørgård og Grieg kan så oppleves igjen i en fantastisk utekonsert som vi har kalt «Midnight Reflection–A Silent Concert». Vi er opptatt av å formidle klassisk musikk på nye måter, og her får publikum musikken via hodetelefoner mens den iscenesettes av lys og projeksjoner på Lille Lungegårdsvann. Publikum oppfordres til å ta med seg en stol eller teppe og tilbringe denne midnattstimen med oss.

Stockhausen: Stimmung
Onsdag 3. juni i Håkonshallen

Stochausen - Stimmung
Foto: Klaus Holsting

«Stimmung» fra 1968 er et vokalverk, hvor alle lyde frembringes av stemmer som forsterkes gjennom mikrofoner og høyttalere. De seks sangerne fra Theatre of Voices fortolker bl.a. erotiske dikt og knytter dermed an til festivalens kjærlighetstema. Stemningen i Stimmung er meditativ. Det er ikke er en harmonisk utvikling, men snarere en rekke klanglige variasjoner og kombinasjoner over en overtoneakkord. Stockhausens Stimmung er et hovedverk i det 20. århundrets kunstmusikk, og publikum skal her ligger på gulvet mens det fremføres.

DUB Leviathan!
Torsdag 28. mai–fredag 5. juni

DUB Leviathan!

Transitteatret og Tore Vagn Lid presenterer her et gigantprosjekt som de kaller et scenisk album i stoffskiftet mellom spill, hørespill og konsert. Det er et «beredskapsteater for fremtiden», hvor samfunnsspørsmål om kriser, endrede spilleregler og unntakstilstander behandles med musikksjangeren DUB som et dramaturgisk prinsipp. Musikere, skuespillere og en dj jobber sammen om denne happeningen som går over åtte dager.


Familiekonsert med Cateura–orkesteret for resirkulerte instrumenter med Sondre Lerche som gjesteartist
Onsdag 3. juni i Grieghallen

Familiekonsert med Cateura
Foto: Ana Baumann

Cateura–orkesteret for resirkulerte instrumenter har spilt med både Megadeath og Metallica. Under Festspillene skal orkesteret dele erfaringer med norske musikkelever og holde felles familiekonsert. Med på laget får de også bergens egen Sondre Lerche. Barn og unge fra området rundt søppelfyllingen i Paraguay, får ny identitet og egenverd ved å bygge instrumenter og spille sammen. Under konserten i Bergen er Wolfgang Plagge konferansier, og vi får virkelig oppleve deres unike spilleglede og formidling. På repertoaret står blant annet klassiske perler, Sinatra-slagere og selvsagt Sondre Lerche-låter.


iD
Lørdag 30. mai og søndag 31. mai i Grieghallen

ID Cirque Eloize
Foto: Patrick Lazic

Rå street dance med tradisjonelle sirkusdisipliner i et eksplosivt tempo er det publikum kan oppleve i forestillingen id. Dette er den største suksessen som det kanadiske ensemble Cirque Éloize har hatt. Det er helt absurd hva disse unge mennesker kan av akrobatikk på jorden og i luften. Forestillingen byr på imponerende scenografi, ville videoprojeksjoner og kul musikk. En fantastisk opplevelse for barn og voksne–en riktig familieforestilling.

Så gjenstår det å gjøre en vurdering av hva du vil ha med deg! Valget er ditt!

Mer informasjon om Festspillprogrammet finner du på arrangøren sine nettsider.