Hopp til innhold

Her mobber han folk til de tar igjen

I 2012 lagde Christian Lollike stykket «Manifest 2083» om terrorangrepet på Utøya. Nå er han aktuell med en ny provoserende installasjon under Festspillene i Bergen.

Provokatøren

PROVOKATØREN: Om du ikke tåler en skeiv kommentar eller to, bør du helst unngå å passere denne mannen.

Foto: MIKAL OLSEN LERØEN / NRK

– Hei du med den blå jakka der, hva er det du går og briefer av. Har du tatovering? Ikke? Hvorfor ikke det, da? Alle har jo det, er du redd for å skille deg ut?

Midt på Torgallmenningen står buret. Fra buret roper mannen til forbipasserende og prøver å provosere dem. For 20 kroner får du ta hevn, og får kaste ball mot Provokatøren.

Fascinert av fulle folk

Hjernen bak prosjektet «The Provocateur» er dansken Christian Lollike. Grunnideen stammer fra en fascinasjon han har hatt hele livet.

Christian Lollike

Christian Lollike

Foto: MIKAL OLSEN LERØEN / NRK

– Jeg har alltid vært fascinert av den fulle mannen i gaten som forteller sannheter og angriper folk verbalt. Han som får folk til å ta stilling til ting når de er uforberedte. Det var tanken om denne mannen som startet ideen til installasjonen, forteller kunstneren.

Det er ikke første gang Lollike lager kunst for å provosere. I 2012 laget han stykket «Manifest 2083» som omhandlet terrorangrepet mot Regjeringskvartalet og Utøya i 2011. I år er han en del av Festspillene. Det er festspillsjef Anders Beyer glad for.

– Festspillene interesserer seg for å skape prosjekter som angår oss mennesker, samfunnsspørsmål som er viktige at vi tar opp. Det er ikke en provokasjon for provokasjonens skyld, det har jeg ingenting til overs for i virkeligheten, sier han.

Blandete reaksjoner

Da NRK passerer Provokatøren roper han ut til en tilfeldig forbipasserende:

Provokatøren

For 20 kroner kan folk kaste en baseballball mot en blink. Treffer de blinken faller Provokatøren rett ned.

Foto: MIKAL OLSEN LERØEN / NRK

– Har du tatovering? Ja? Få se da? Hvorfor har du tatt tatovering?, spør Provokatøren.

– Det symboliserer jo en reise da, forskjellige ting fra meg og min personlige reise i livet, sier en litt forbauset kvinne.

– Når du tok tatoveringen, var det for å føle seg litt sexy eller?

– Nei, jeg er litt forbi det, konkluderer hun.

Blant publikum var det mange som lot seg engasjere.

– Jeg synes det er ganske morsomt egentlig. Han prøver å få folk til å bli forbanna, det er gøy å se på, sier Adrian Skoglund, som selv kastet ball etter Provokatøren.