– En av de mest alvorlige straffesaker i Norge etter krigen med en så ung gjerningsmann

19-åring dømmes for voldtekt og drap til fengsel i 19 år. – Retten har funnet det bevist utover enhver rimelig tvil at han er gjerningsmannen, sa dommeren.

En 19 år gammel mann ble dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap på 98 år gamle Hilda Feste. Tingrettsdommer Gunnar Rode Torvund forknyte dommen 4. desember 2012.

SE VIDEO: Tingrettsdommer Gunnar Rode Torvund forkynte dommen etter Feste-drapet 4. desember 2012.

19-åringen var tiltalt for drap og voldtekt på 98 år gamle Hilda Feste i Os 1. januar i år. I dag falt dommen i saken som har rystet mange.

Den tiltalte er altså kjent skyldig både for voldtekt og for drap. Han dømmes til 19 års fengsel og har 14 dager å tenke over om han vil anke.

– Dette er en av de mest alvorlige straffesaker i Norge etter krigen med en så ung gjerningsmann. Drapet gjelder en svært gammel kvinne, og en av Os sine eldste innbyggere, heter det i dommen.

– Den angst og frykt hun har måtte føle, lar seg ikke beskrive.

– Bevist utover enhver rimelig tvil

Tingrettsdommer Gunnar Rode Torvund forkynte dommen i Nordhordland tingrett klokken 13.00 i dag.

– Retten har funnet det bevist utover enhver rimelig tvil at han er gjerningsmannen. At han kan knyttes til åstedet er viktig, men han må også knyttes til selve handlingen, sa Torvund da han leste opp dommen.

De mange tekniske bevisene i saken var svært sterke, mener Nordhordland tingrett. Det er funnet flere blodspor og DNA-spor som stemmer helt eller delvis med 19-åringen.

– Finger- og håndflateavtrykkene som ble funnet i Festes leilighet stemte overens med 19-åringen.

Forsvarer Rolf Knudsen og den tiltalte 19-åringen

DOMMEN FALT: Forsvarer Rolf Knudsen og den tiltalte 19-åringen under rettssaken i høst.

Foto: Gustav Kvaal

Det fremstår likevel som helt uforståelig at en 18-åring kan få seg til å voldta og drepe en 98-åring på denne måten.

Dommen fra Nordhordland tingrett

Retten mener det ikke har noen betydning at 19-åringen var beruset og hevder han hadde blackout.

– Nedsatt bevissthet etter selvforskyldt rus unnlater en ikke fra skyld. Dette kan ikke tillegges betydning, heter det i dommen.

Kunne gitt 21 år

Strafferammen er på 21 år, men Nordhordland tingrett valgte likevel å gi gjerningsmannen 19 års fengsel. Dommeren sier følgende om straffeutmålingen.

– Det er vanskelig å finne sammenlignbare saker i Norge, sa dommeren.

Han viste kun til et brutalt drap der en eldre dame ble ranet og drept med øks, der gjerningsmannen fikk 18 år.

Dommen er enstemmig, men retten er enige i aktor om at straff kunne være 21 år. Forsvareren har fremholdt at umodenhet og alder må få betydning for dommen.

– Retten har en viss forståelse for at dette er en umoden ungdom som ifølge de sakkyndige har begrensede intellektuelle ressurser.

– Får livet satt på vent

At 19-åringen må beregne å tilbringe hele sitt voksne ungdomsliv i fengsel, ble gjort til et av poengene av tingretten.

– Dette er viktige år. For tiltalte blir denne delen av livet satt på vent i mange år. Samlet sett gjør dette at straffen settes noe ned.

– Retten fremhever særlig håndflateavtrykket som ble avsatt med blodtilsølt høyre håndflate til den tiltalte. Avtrykket ble funnet på gulvet ved siden av der Feste ble funnet på gulvet sitt, leste Torvund fra dommen.

– Uforståelig

Retten er heller ikke i tvil om at Hilde Feste ble voldtatt. De er kun usikre på om voldtekten skjedde før eller etter at 98-åringen ble drept.

– Retten bemerker at drapet virker seksuelt motivert. Det har neppe vært ønske om å skade eller drepe som har drevet tiltalte denne kvelden.

– Det fremstår likevel som helt uforståelig at en 18-åring kan få seg til å voldta og drepe en 98-åring på denne måten, sier Torvund.

Retten viser til at tiltalte ble observert naken av pleieren fra Os kommune, som var den første på åstedet. Hun sto to meter fra tiltalte og så ham utføre samleiebevegelser oppå Feste. Det samlede bevismaterialet etterlater ingen tvil om at Feste er voldtatt, heter det i dommen.

– Det er brukt langt mer vold enn nødvendig for å oppnå voldtekten, noe som tyder på at tiltalte fullstendig har mistet besinnelsen, sa dommer Torvund under domsavsigelsen.

Slår fast at 19-åringen var i Festes bolig

Dommeren viser også til skoavtrykkene som ble funnet i Festes leilighet.

– Avtrykkene etterlater ingen tvil om at det er tiltales sko som har avsatt avtrykkene i leiligheten. Tiltalte forteller også at han brukte disse skoene den aktuelle kvelden.

Rolf Knudsen

Forsvarsadvokatene Rolf Knudsen (t.h.) og Ivar Abrahamsens klient får 19 års fengsel for drapet på Hilda Feste i Os.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Retten mener det også er bevist at den tiltalte var i området i tidsrommet Hilda Feste ble drept. Blant annet traff flere vitner ham på vei hjem til boligen, som ligger like ved Gamleheimshagen.

Hilda Feste sin trygghetsalarm klokken 21.12, cirka 15 minutter etter at tiltalte forlot en fest hos kamerat.

Retten viste også til forklaringen fra hjelpepleieren som ble vitne til overgrepet på Feste.

– Det kan etter dette slås fast at volden og overgrepet har funnet sted i et tidsrom rundt 21.16. Høyst sannsynlig har han ringt på døren, og Hilda Feste har åpnet døren, heter det i dommen.

Fikk klem av pårørende

19-åringen så rett ned i bordet foran seg mens dommen ble lest opp. Han satt framoverlent og rolig.

Mannen fulgte med mens dommer Torvund leste opp dommen og begrunnelsen for dommen, og drakk noen slurker med vann innimellom. 19-åringen har med seg forsvarerne Ivar Abrahamsen og Rolf Knudsen i retten.

Etter at han fikk dommen fikk 19-åringen treffe familien sin. Der fikk han blant annet en klem av moren sin, som var tydelig opprørt over dommen.

Hilda Feste ble drept på en brutal måte, sa dommeren under opplesningen.

– Feste trivdes og følte seg trygg. Det fremstår som særlig brutalt at voldtekten rammet en av de eldste eldre. De yngste og eldre har behov for sørlig beskyttelse, og sørlig opprørende når slikt rammer dem som har liten sjansen til å forsvare seg.

Tror ikke på moren

Retten festet ikke lit til 19-åringen sin mor sin forklaring, som har sagt hun er sikker på at sønnen kom hjem omtrent samtidig som gjerningsmannen tok seg inn hos Hilda Feste.

– Tiltalte har helt åpenbart kommet hjem senere enn det som er forklart.

Dommeren oppsummerte begrunnelsen for at 19-åringen er skyldig med at bevisene nagler ham til både åstedet og handlingene.

– Retten mener det er helt klart at 19-åringen er den rette person, og at han har vært alene. Bevisene etterlater ingen tvil, sa Torvund.

19-åringen tar betenkningstid på om han vil anke dommen.

Dømmes også til å betale oppreisning

Den tiltalte 19-åringen nekter straffskyld og har hele tiden sagt han ikke husker noe fra drapskvelden. Han har fortalt at han var beruset og fikk blackout helt til han våknet 2. januar.

Han dømmes også til å betale 200.000 kroner i oppreisning, og ytterligere 147.000 kroner i erstatning og saksomkostninger til Hilda Festes datter.

Feste ble funnet drept i sin egen leilighet i omsorgsboligene i Gamleheimshagen. Hun utløste selv trygghetsalarmen litt etter klokken 21.00 på kvelden.