Pleieren trodde hun ble jaget av Hilda Festes drapsmann

Pleieren skrek til og løp da hun så Hilda Feste bli voldtatt. – Jeg følte at gjerningsmannen bevegde seg etter meg, sa hun i retten.

Hjelpepleieren forklarer seg i Nordhordland tingrett

VITNET I RETTEN: Den 26 år gamle sykepleieren som så Hilda Feste (98) bli voldtatt i sin egen leilighet, forklarte seg i Nordhordland tingrett i dag.

Foto: Tegning/Gustav Kvaal

– Jeg ble betenkt da jeg kom til Hildas leilighet. Døren var åpen, men den pleier alltid å være låst.

Gamleheimshagen

KOM RASKT TIL: Den 26 år gamle pleieren var i en annen leilighet i Gamleheimshagen da hun fikk alarmen. Derfor var hun raskt på stedet og ble vitne til overgrepet på Feste.

Foto: Ketil Jordan / NRK
Kriminalteknikere jobber i leiligheten til Feste

MØTTE ÅPEN DØR: Leiligheten til Hilda Feste sto åpen da pleieren kom til stedet. Da hun gikk inn døren ble hun vitne til overgrepet på 98-åringen. Bildet er fra leiligheten drapskvelden.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK

Slik begynte den 26 år gamle sykepleieren som så Hilda Feste (98) bli voldtatt i sin egen leilighet. 26-åringen er nøkkelvitne i saken og forklarte seg i retten i dag.

I et intervju med NRK.no før vitneforklaringen sa hun at hun har levd i frykt etter at hun ble vitne til overgrepet på 98-åringen.

Les hele intervjuet her: – Jeg kvir meg til å vitne

Hørte lyder

Pleieren var i en annen leilighet i Gamleheimshagen da alarmen til Feste ble utløst.

– Jeg gikk inn gangen, og hørte lyder akkurat da jeg kom inn. Jeg hørte ikke hvor de kom fra, og gikk enda lengre inn.

– Kan du beskrive lydene? spurte aktor.

– Det var stønning, og en ynkelyd.

– Trodde hun hadde falt

Badedøren sto åpen, og der så pleierne beina til Feste.

– Jeg tenkte at hun hadde falt, men så gikk jeg nærmere og sa at det ikke bare var hennes bein. Da gikk jeg enda lenger inn og så en som lå oppå henne og voldtok henne. Jeg så helt klart samleiebevegelser, forklarte pleieren i retten.

Hun sier at det tok noen sekunder før hun oppfattet hva som skjedd.

– Jeg trodde ikke mine egne øyne. Det tok noen øyeblikk, så skrek jeg ut noe sånt som "hva i helvete er det som foregår her?".

Gjerningsmannen rykket til

– Da merket jeg at han gjorde en brå bevegelse, og da sprang jeg ut. Jeg visste at jeg hadde gjort meg til kjenne og at jeg selv var i fare. Jeg fikk full panikk egentlig. Jeg bare merket at han rykket til, og ble ikke lenge nok til å se om han snudde seg og kom etter.

Pleieren løp fra stedet og ringte politiet da hun følte hun var kommet i trygghet. Men før det var hun en liten stund sikker på at hun ble fulgt.

– Jeg følte at han bevegde seg etter. Da jeg løp skimtet jeg bevegelse i ytterdøren, men jeg snudde meg ikke for å se. Jeg sprang videre, og snudde meg til slutt. Da så jeg ingen i døren lenger.

Trodde Feste var i live

Hun ringte først politiet og deretter kolleger i hjemmesykepleien i Os kommune. Hun trodde ennå at Hilda var i live, og 26-åringen mente også å høre lyder fra Feste da hun kom inn i leiligheten.

Tidligere i dag fikk retten høre lydloggen fra da hun og andre kolleger i hjemmesykepleien ringte politiet.

LES SAKEN: «Hun holder på å bli voldtatt. Jeg måtte bare springe»

– Jeg tenkte bare at noen måtte hjelpe henne, og trodde det utelukkende var en voldtekt.

Først senere fikk hun vite at Hilda Feste var død, men hun trodde ikke at hun var blitt drept.

– Jeg trodde kanskje hun hadde død av hjertestans eller noe slikt, sa pleieren i sin forklaring.

Konfrontert med politiavhør

I sine første politiavhør mente hjemmesykepleieren at gjerningsmannen så ut som en mann i 30-40-årene. Dette ble hun konfrontert med av den tiltale 19-åringens forsvarer i dag.

– På en rekonstruksjon senere tenkte jeg at han kan ha vært 25 år eller eldre, for da så jeg det hele for meg. Jeg utelukket aldri at han var yngre eller eldre, det har jeg hele tiden vært klar på, svarte hun.

I sitt intervju med NRK.no før vitneforklaringen har hun gitt uttrykk for at hun var redd i de syv ukene fra drapet til den tiltalte ble pågrepet

26-åringen sier det hele har preget jobben hennes.

– Først og fremst var dette helt uvirkelig. Det var tøft for meg som skal gi omsorg og trygghet og ser noen opplever noe slik. Det er bare utrolig trist, sier hun.

Den 19 år gamle tiltalte osingen sier han ikke husker noe fra den aktuelle kvelden og natten og nekter straffskyld i saken.

– Hun føler seg utladet nå

Kommunalsjef for helse og omsorg i Os, Nils Petter Borge, sier situasjonen har vært en stor belastning for hjelpepleieren.

– Hun føler seg ganske utladet nå, men ved godt mot. Det var en tøff situasjon for henne, men vi visste at denne dagen kom, og hun var forberedt på å møte i retten. Hun synes det gikk greit å forklare seg, og synes hun fikk formidlet sin opplevelse av situasjonen, forteller han.

Han synes hjelpepleieren har taklet tiden etter 1. nyttårsdag på en god måte.

– Hun har vært på jobb hele tiden, og har benyttet seg av et veldig godt støtteapparat i kollegaene sine, sier Borge.