Hopp til innhold

- Han er uskyldig

Det sier Tor Arne Uppstøm sin forsvarer Erling O. Lyngtveit i et intervju med NRK.

Erling Olav Lyngtveit
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Dette er ikke snakk om en bedragerisak. Saken som det er snakk om her går på medvirkning til utroskap, den utroskap som Carl Fredrik Seim er domfelt for. Vi begynner å nærme oss et bilde som ligner på virkeligheten etter aktors innledningsforedrag i dag, sier forsvarer Erling O. Lyngtveit.

Mandag møtte finansmannen Tor Arne Uppstrøm i Bergen tingrett , tiltalt for medvirkning til grov økonomisk utroskap. Det knyttet seg stor spenning til om Uppstrøm ville møte i retten. Det gjorde han, men nektet å møte presse i rettssalen.

LES ALT OM: Uppstrøm-saken

– Har penger til gode

I et intervju med NRK sier forsvareren at saken, slik den er fremstilt i mediene er feil.

– Det er ikke Tor Arne Uppstrøm eller hans selskap som har kjøpt Mjellem & Karlsen. De har bidratt på finansieringssiden. Det er ikke Uppstrøm som har besluttet å legge ned verftet her i denne byen, sier han.

– Det som er virkeligheten, og som vil komme klarer frem de neste dagene, er at både Uppstrøm og Paleum har hatt store beløp til gode av Seim og hans selskaper. De har bare fått smuler av dette tilbake, sier han.

Før saken startet mandag kom forsvareren med klar tale til journalistene som hadde møtt opp for å dekke rettssaken.

Tor Arne Uppstrøm
Foto: Kollasje

– Tiltalen er feil

Lyngtveit er klar på at hans klient er uskyldig i den tiltalen som nå foreligger.

– Denne tiltalen her er det ikke holdepunkter for, sier han.

Hvordan har tiltalte det nå?

– Vi som har bistått ham som forsvarere har gjennom flere år forsøkt å håndtere en svært vanskelig situasjon. En situasjon hvor vi har måttet forholde oss til mediefolk som ikke har forstått hvilke problemer de skaper med dette, sier han.

Ifølge Lyngtveit er det TV2, Dagens Næringsliv, Bergens Tidende og Bergensavisen som har oppført seg dårligst mot Uppstrøm.

Dag Hellesund

Nyhetsredaktør i Bergensavisen, Dag Hellesund kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Uppstrøms forsvarer.

Foto: Lene Granli / NRK

– Jeg synes dette tyder på at Lyngtveit ikke har noe godt forsvar slik at han går i angrep med en gang og prøver å få fokus bort fra det saken handler om, sier nyhetsredaktør i Bergensavisen, Dag Hellesund.

Avviser kritikken

Han mener de bruker tiden på å få skylden over på andre.

– Dette kan være en strategi for å forberede en mildere dom enn det han kunne fått på grunn av fomildende omstendigheter når han bruker argumentene om psykiske problemer og den store belastningen pressen skal ha gitt han, sier han.

Hellesund sier at det hans avis har gjort er å prøve å få tak i Uppstrøm i London etter at han ikke møtte i retten første gang.

– Vi visste ikke hvor han bodde, men vi visste at han skulle oppholde seg på sykehuset. En av våre journalister oppsøkte resepsjonen og spurte om å få snakke med ham. Svaret var nei og journalisten gikk igjen, sier han.

Han sier at de ikke har sett snurten av Uppstrøm noen gang.

– Jeg skjønner ikke at han kan føle at han har vært så plaget av oss, sier han.

HØR HELE INTERVJUET MED BA OG REDAKTØRFORENINGEN:

Tar en dag av gangen

Tor Arne Uppstrøm har altså ved to anledninger levert sykemelding, og ikke møtt opp til berammede rettssaker i Bergen. Mandag kom han og hans forsvarer sier de har mange å takke for det.

– Vi har klart å få han til Norge med kvalifisert bistand, og i samarbeid med tingretten og politiet her, sier Lyngtveit.

Vil han klare 23 dager i retten?

– Nå tar vi en dag av gangen, og så ser vi hvordan det utvikler seg, sier han.