Voldtektsmann på permisjon i nærheten av ofre

Berg-fangen, som nå er sikta for voldtekt i Re i Vestfold, var på permisjon på nordvestlandet i jula i nærheten av tidligere voldtekts-ofre.

Berg fengsel

- Det er svært kritikkverdig at ofrene ikke var informert om at voldtektsmannen, som var innsatt i Berg fengsel, tilbrakte jula 2010 i Ålesund-traktene, sier bistandsadvokat Ivar Blikra.

Foto: NRK

Assisterende fengselsleder Tor Arne Marcussen ved Berg fengsel bekrefter at den voldtektsdømte 32-åringen var på permisjon i et område nord for Ålesund hvor han besøkte familie. Fengselslederen ønsker ikke å gå i detalj om hvor 32-åringen var på permisjon.

Tor Arne Marcussen

Assisterende fengselsleder Tor Arne Marcussen ved Berg fengsel.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Det jeg kan si er at det ikke var så langt unna Ålesund i luftlinje, men for å komme ut på øya der han var er det en annen utfartsvei enn gjennom Ålesund, presiserer Marcussen.

Onsdag i forrige uke ble 32-åringen sikta for voldtekt og overgrep av ei 15 år gammel jente samme dag som han dro fra Berg fengsel i Vestfold for å starte hjemmesoning i Horten.

Ikke informert

32-åringen soner en dom på ni års fengsel for seksuelle overgrep mot 13 jenter på Sunnmøre. Men verken de fornærmede eller deres bistandsadvokater ble informert om denne permisjonen.

Ivar Blikra

Bistandsadvokat Ivar Blikra.

Foto: NRK

Ivar Blikra er bistandsadvokat for et av ofrene fra Sunnmøre som 32-åringen skal ha forgrepet seg på. Blikra reagerer kraftig på at verken han eller klienten hans ble informert om voldteksmannens jule-permisjon i Ålesund-traktene.

– Dette er sterkt kritikkverdig. Varsel om permisjon er en rettighet den fornærmede har. I dette tilfellet var det bistandsadvokaten som informerte fornærmede etter å ha lest om det i media, sier Blikra.

Gerd Haagensen er bistandsadvokat for fem av de tretten voldtektsofrene fra Sunnmøre. Hun syns det er beklagelig at hennes klienter ikke har blitt informert om permisjonen i forkant.

– Informasjon er veldig viktig for de fornærmede. Når jeg har tatt kontakt med dem i ettertid så er de veldig opptatt av å få vite om han sitter inne bak lås og slå nå, sier Haagensen.

– Lite sansynlig å treffe på ofre

Ved Berg fengsel vurderer de til enhver tid de fornærmede i saken når innsatte skal ut på permisjon. Assisterende fengselsleder Tor Arne Marcussen sier de valgte å ikke informere i denne saken fordi det var veldig mange fornærmede involvert.

– Tidligere har han bare hatt permisjoner andre steder i landet, og vi så på denne permisjonen som veldig opprivende for de fornærmede. Dessuten vurderte vi sansynligheten for at han ville treffe på dem som veldig liten, sier Marcussen.

Bistandsadvokat Ivar Blikra mener dette tyder på at Kriminalomsorgen ikke forstår regelverket de er satt til å forvalte.

– De fornærmede er hoderystende til denne mangelfulle informasjonen. Jeg kommer til å sende en klage til kriminalomsorgen om brudd på varsling, sier Blikra.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark