Mann (34) dømt til tre års forvaring

34-åringen som var tiltalt for blant annet seksuell omgang med to jenter under 16 år, er i Nordre Vestfold tingrett dømt til tre års forvaring med en minstetid på to år.

Berg fengsel.

Mannen hadde PC på cella og hadde tatt kontakt med en rekke jenter på internett. Ledelsen ved Berg fengsel har skjerpet kontrollrutinene når det gjelder de innsattes bruk av data.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Den 34 år gamle mannen fra Ålesund sonet en dom for 13 tilfeller av voldtekter og seksuelle overgrep i Berg fengsel i Tønsberg, da han, på vei til åpen hjemmesoning, begikk nye overgrep mot to jenter i Re i Vestfold i 2011.

Mannen avtalte å møte de to gjennom falske profiler på sosiale medier hvor han sa at de skulle delta i en filminnspilling. På vei fra fengselet og til soningshuset plukket han dem opp på en parkeringsplass i Re og kjørte til et skogholt hvor overgrepene fant sted.

De to jentene var begge 15 år på dette tidspunktet. Begge forklarte seg i retten, og mannen sa at det de forklarte var korrekt. Han er nå dømt til å betale de to henholdsvis 125 000 kroner og 75 000 kroner i oppreisning.

Nordre Vestfold tingrett dømte han også til tre års forvaring – nøyaktig hva aktor i saken ba om.

De to jentenes bistandsadvokat, Tone Bjørnli, mener straffen burde vært strengere.

– Jeg syns han burde fått en enda strengere straff, det må jeg bare innrømme. Men han har jo fått en straff som er i tråd med gjeldende praksis, sier hun til NRK.no.

Mannens forsvarer har ikke rukket å se på dommen, og ønsker ikke å gi noen kommentar til NRK før tirsdag.

Falske profiler

34-åringen var også tiltalt for å ha utgitt seg for å være noen andre på sosiale medier for å få tilsendt nakenbilder og videoer.

Gjennom de falske profilene skal mannen ha tilbudt jenter modelljobber og høye lønninger. Men tiltalte sa i retten at han aldri hadde planer om å møte disse andre jentene.

Han er nå dømt til å betale til sammen 200 000 kroner i oppreisning til seks jenter han lurte til å sende nakenbilder av seg selv.

34-åringen erkjente helt eller delvis straffskyld på alle punkter da rettssaken mot ham startet tidligere denne måneden.

Mannens forsvarer, advokat Unni Fries, la i retten ned påstand om at hennes klient måtte ansees på mildest måte. Når det gjelder oppreisningskravene la hun ned påstand om at de to jentene i Re skulle få oppreisning, men at mannen skulle frifinnes for kravene fra de andre seks jentene.

Les også: