Hopp til innhold

Vladyslav ble fast ansatt etter å ha vært i Norge i under ett år

For den ukrainske flyktningen er jobben en viktig del av integreringsprosessen. Han håper flere tar samme sjanse som han gjorde.

Vladislav Levchenko, skjærer på Gårdsand.

ANSATT: Ukrainske Vladyslav Levchenko jobber som skjærer hos Gårdsand i Revetal.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

For 25-åringen Vladyslav Levchenko var det viktig å skaffe seg en jobb da han kom som flyktning til Norge i 2022.

Han hadde ikke vært i landet i mer enn et halvt år, da han i mars 2023 oppsøkte en jobbmesse på Støperiet i Tønsberg.

– Da jeg studerte på skole for voksne som skulle lære norsk, fikk vi beskjed om at det var mange selskaper som var klare til å ansette oss. Så jeg kom på jobbmessen, og delte ut cv'en min, og etter det så fikk jeg jobb, forteller Levchenko.

Les også Slik skal Brenna få flere innvandrere i jobb

Nayat Abbouz heller oppi te for arbeidsministeren.

Ansatt med engang

Da ukraineren tok turen til jobbmessen i fjor, var det mer enn 40 bedrifter til stede for å finne nye arbeidstakere.

Av de drøyt 800 jobbsøkerne som møtte opp i fjor, stod Levchenko først i køen da dørene åpnet.

– Hvorfor jeg kom først? Fordi foreldrene mine har lært meg å være punktlig. Jeg var veldig motivert for å komme tidlig. Når man drømmer om noe vil man jo gjøre sitt beste, forteller han.

Vladislav Levchenko, skjærer på Gårdsand.

FAST JOBB: Vladyslav Levchenko trives med å være fast ansatt som skjærer ved Gårdsand, og mener det er viktig for folk å være i arbeid.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Etter en rask prat med bedriften Gårdsand, som holder til på Revetal i Tønsberg, ble han ansatt på arbeidstrening. Etter et par måneder fikk han fast jobb.

– Jeg er veldig fornøyd! Jeg jobber på et veldig hyggelig sted, og de fleste som kommer hit er veldig flinke, så jeg er glad jeg jobber sammen med dem.

Vilje og motivasjon

HR-leder ved Gårdsand Ann Kristin Fiskum Kjær, forteller at de ble imponerte da Levchenko kom opp til dem på Støperiet i fjor.

Kjær forteller at for bedriften er det ikke viktig at man kan norsk flytende, men at man har en vilje og en motivasjon til å jobbe. Hun håper 25-åringen er en inspirasjon for andre i samme situasjon.

Jeg håper at andre tør å gjøre det samme som han gjorde der.

Ann Kristin Fiskum Kjær, HR-leder, Gårdsand.

FORNØYD: HR-leder Ann Kristin Fiskum Kjær forteller at Vladyslav Levchenko er en viktig ressurs på arbeidsplassen.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

HR-lederen forteller at motivasjonen til Levchenko ikke dabbet av etter de hadde ansatt han.

– De første dagene Vladyslav jobbet her så syklet han 15 kilometer for å komme seg til jobb, men vi fikk fikset en kjøreavtale for han etter hvert. Han har spart opp penger til å ha råd til å skaffe seg førerkort, så nå er han i gang med kjøretimer.

Lave tall

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at kun 69 prosent av innvandrerbefolkningen i Norge er i arbeid. For den resterende befolkningen er tallet oppe på 80 prosent.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna mener at statistikken viser en altfor lav jobbdeltakelse blant innvandrerbefolkningen.

Hun peker på at Norge har et stort behov for arbeidskraft, og at det må gjøres mer for å tilrettelegge for at flere blir sysselsatt.

Tonje Brenna

TRENGER ARBEIDSKRAFT: Arbeids- og integreringsministeren mener Norge har en jobb å gjøre med å få flere innvandrere ut i arbeid.

Foto: William Jobling / NRK

Kan være årsakene

Levchenko tror at det kan være flere grunner til hvorfor mange innvandrere ikke prøver å skaffe seg en jobb.

– Jeg tenker at mange flyktninger kanskje ikke kommer på jobbmessene fordi de frykter arbeidsgiverne, og at de tror de ikke passer til noen av arbeidsstillingene. Eller at de mangler erfaring eller ikke kan språket.

Vladislav Levchenko, skjærer på Gårdsand.

KONSENTRERT: Vladyslav Levchenko i full gang med å skjære opp.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Kjær deler Levchenko sine tanker, og legger til at det er utfordrende for arbeidsgivere å rekruttere arbeidskraft i dag.

– Det er lav arbeidsledighet og lite arbeidsinnvandring sammenlignet med tidligere år. Vi som arbeidsgivere må legge til rette for å bruke den uutnytta krafta som finnes der.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Seriekobla campingvogner

Seriekoblede campingvogner på ferga mellom Horten og Moss: – Er som et vogntog