Vitne politibeskyttet i Nøtterøysak

I ankesaken mot mannen som er tiltalt for å ha drept og gravd ned kona si i november i fjor, kom et vitne til rettssalen med politibeskyttelse.

Advokat Arild Holden
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Mannen var kalt inn av forsvarer Arild Holden. Målet var å underbygge påstanden om at den tiltalte 45-åringen var fortvilet da han drepte kona si.

 - Dette vitnet skulle uttale seg negativt om det som skjedde helgen før, og beskrive hvordan min klient opplevde det, sier Holden.

 

Betrodde seg til vennene

To sivilt kledd politikvinner fulgte mannen inn og ut av rettssalen. Vitnet fortalte, som i tingretten, om en Sverige-tur helgen før drapet, som skjedde natt til onsdag 9. november i fjor.

 De seks parene spiste og koste seg. Det ble sent og de drakk alkohol. Den nå avdøde kvinnen betrodde seg til vitnet og fortalte om ekteskapelige problemer.

Vitnet fortalte at den drapstiltalte Nøtterøy-mannen tok det tungt at kona fortalte flere av venneparene om det hun oppfattet som overgrep og voldtekt.

Den nå døde kvinnen fortalte også om en kommende skilsmisse og at hun ikke lenger hadde noen følelser for den tiltalte mannen

 

Viktig for saken

Ingen vet hvem som har truet dette vitnet. Hans forklaring er en av de viktigste vitnene for forsvareren.

 Det var nemlig opplevelsene den tiltalte hadde på turen, som førte til at han sov dårlig og var svært nedfor. Dette igjen kan føre folk så langt at de mister evnen til å forstå hva de gjør og evne til etisk refleksjon.

For å underbygge at hans klient var i en slik situasjon, trakk derfor advokat Arild Holden frem et nytt sakkyndig vitne.

- Vi befinner oss på et område som er vanskelig tilgjengelig og vi føler at vi må få belyst dette bedre. Dersom en slik ekstraordinær tilstand kan bevises, kan han frifinnes for selve drapet, sier Holden.

Psykologspesialisten ga nye generelle beskrivelser, men har ikke snakket med den tiltalte. De rettsoppnevnte sakkyndige stilte derfor kritiske faglige spørsmål.

Disse har også snakket med den tiltalte og er overbevist om at mannen visste hvor han var og hva han gjorde da han drepte kona.