Hopp til innhold

Yrkesfiskere kan miste levebrødet: – Må knuse noen egg for å lage omelett

Reketrålere i Færder kan bli satt på land om Arbeiderpartiet får ønsket sitt oppfylt. Yrkesfisker Tobias Bech mener forslaget er altfor enkelt.

Tobias Rosendal Bech reketrålen Solvaag

KRITISK: Det er ikke rekefiskernes skyld at økosystemet i Oslofjorden er ute, mener yrkesfisker Tobias Rosendal Bech. Her er han om bord i reketråleren, Solvaag. Bildet er tatt i august 2023.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Bech-familien på Nøtterøy driver alle i fiskenæringa – på en eller annen måte. Men bransjen de er i, møter mer og mer motstand fra fagfolk.

I fjor kom rapporten om at rekene har forsvunnet fra felt etter felt i Sør-Norge og i Nordsjøen. Regjeringen har også redusert fiskekvotene.

Nå vil Færder Arbeiderparti ta det et steg lenger. De mener det er på tide at Færder Nasjonalpark blir et nullfiskeområde – altså totalforbud for yrkesfiskere og privatpersoner.

Yrkesfiskerne i Færder driver i dag stort sett med rekefiske og et forbud kan bety at folk i Vestfold ikke lenger får like kortreiste delikatesser fra sjøen – som i dag.

– Forskerne er helt tydelige på at nullfiskeområde er ett av tiltakene som må på plass for å skape en økologisk balanse, sier Jon Sannes Andersen fra Arbeiderpartiet i Færder.

reker kokt på båten Solvaag

KORTREIST: Rekene fra Færder nasjonalpark selges i Vestfold og har fått navnet «Færder-reken». Nå kan det bli enda strengere, eller forbudt å tråle etter reker i nasjonalparken.

Foto: Tobias Rosendal Bech / privat

Dreper lang tradisjon

Hos rekefisker Tobias Bech blir forslaget dårlig tatt imot. Han forteller at det er rundt 10 lokale fiskebåter som i dag holder på med rekefiske i nasjonalparken.

– Da blir det kroken på døra for meg og andre som driver med kystnært fiske i våre nærområder, sier han.

Han mener et nullfiskeområde ikke vil ha noen stor effekt på rekefisket. Og det er svært lite annen fisk de får med seg i tråleren.

– Dette forslaget blir en enkel løsning på et stort problem. Det blir som å skylde på bonden fordi det ikke regner. Rekebestanden har, etter mitt syn, aldri sett bedre ut egentlig, hevder Bech, uten å vise til noen konkrete kilder.

– Men er det helt uaktuelt å lete etter reker utenfor nasjonalparken, lenger ut i havet?

– Det som kommer til å skje er at vi mister de lokale og dagsferske rekene du får i butikkene nå. Og at alle går over til industribasert fiskeri. Da fjerner vi den lange tradisjonen med at små, lokale fiskebåter leverer råstoffet sitt lokalt, sier Bech.

Det kan også bety enda dyrere reker for folk i Vestfold, tror han.

Jon Sannes Andersen i Færder arbeiderparti

Kommunestyrerepresentant Jon Sannes Andersen fra Arbeiderpartiet i Færder.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Må få penger av staten

Bare nitrogenrensing av fjorden er nå viktigere enn et totalforbud av fiske, mener Sannes Andersen.

– Men er det rekefiskerne sin skyld at tilstanden i Oslofjorden er som den er?

– Nei, det vil jeg ikke si. Men overfiske over tid, og en lang rekke andre ting, er årsaken til at fisken er blitt borte. Men jeg tar egentlig ikke stilling til type tiltak, fordi jeg er politiker og de tiltakene som må settes i verk er det fagfolkene som må bestemme. Og de er helt tydelige, svarer Andersen.

Men fiskerne må få penger av staten dersom rekefisket i nasjonalparken blir tvunget til å avslutte, mener han.

– Jeg har stor forståelse for at de sikkert er mot dette. Men man må knuse noen egg for å lage omelett, for å bruke det uttrykket. Det kan ikke være sånn at man bare velger tiltak som ikke ubehagelige, sier Ap-politikeren.

Onsdag legger han frem et forslag i kommunestyret om at Færder kommune må kreve at staten innfører et nullfiskeområdet i nasjonalparken.