Hopp til innhold

– NOAH legger deponiprosjektet i Brevik på is

Bjørn Rune Gjelsten, styreleder i avfallsselskapet NOAH, sier til VG at han tilbyr staten å overta alle planer rundt nytt deponi i Norge. Samtidig varsler avfallsselskapet alle sine norske kunder om at det kan bli slutt på å ta imot farlig avfall.

Norcem tett på

OMSTRIDT: Staten har ikke klart å bestemme seg for hvor et nytt deponi skal være etter at Langøya er fullt i 2024. Dalen gruver i Brevik har vært et av alternativene.

Foto: Anne Lognvik

Investor Bjørn Rune Gjelsten er tydelig på at han nå stopper videre investeringer for å utvikle avfallsdeponi i Brevik. Han tilbyr staten å overta, melder VG.

– Det er ikke vårt selskap NOAH som er ansvarlig for at det skal komme ny behandlingskapasitet for farlig uorganisk avfall i landet vårt, sier Gjelsten til avisa.

Han mener dette er opp til staten Norge ved regjering og storting.

Bakgrunnen for saken er at det i 2024 ikke lenger er plass til mer farlig avfall i deponiet på Langøya utenfor Holmestrand i Vestfold. Et alternativ til nytt deponi eller annen måte å lagre på må derfor være klart i god tid før det.

Den statlige prosessen har nå tatt så lang tid at NOAH nå roper varsko.

Bjørn Rune Gjelsten

TREKKER INVESTERINGER: NOAH-styreleder Bjørn Rune Gjelsten har mistet tålmodigheten, og trekker seg fra Brevik-planene.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Tusenvis av arbeidsplasser i fare

NOAH kan ikke lenger garantere at de i fremtiden kan ta imot det farlige avfallet slik de gjør i dag, sier administrerende direktør i NOAH Carl Hartmann.

Dette setter tusenvis av norske arbeidsplasser i fare.

– Vi er bekymra for at vi går tom for tid. Det betyr at vi ikke lenger er sikre på at vi kan ha en uavbrutt kapasitet på Langøya, før man er i gang med Brevik eller et annet alternativ i Norge, sier Hartmann til NRK.

– Nå håper vi snart å kunne heise flagget

Porsgrunnsordfører Robin Kåss er en av mange som har kjempet hardt for at et deponi for farlig avfall ikke skal havne i hans hjemkommune.

Han sier at dagens nyhet viser at det folkelige engasjementet som har vært gjennom mange år, lønner seg.

– Nå har Erna få argumenter igjen. Nå venter vi bare på at regjeringa skal gi beskjed om at de helt sikkert ikke overkjører lokaldemokratiet i denne saken, så heiser vi flagget, sier Kåss.

Bellona: – Kampen er ikke over

Bellona, som er NOAHs rådgivere, har hele tiden ment at Brevik er det beste deponialternativet. Leder Frederic Hauge sier nyhetene som har kommet i dag er dramatisk.

– Politikerne får seg et ordentlig problem om de mener ny teknologi kan erstatte behovet for deponi. Hvis statsråd Ola Elvestuen mener det, er han en stor drømmer, sier Hauge.

– Er nyheten om NOAHs avviklingsplan på Langøya kun en tom trussel?

– Dette er ingen tom trussel. Det må jo lages en avviklingsplan på Langøya når det ikke er plass der etter 2024. Det betyr at man også må si ifra til kundene. Dette er absolutt ikke noe spill for galleriet. Jeg mener at staten fortsatt bør sikre gruvene i Brevik som deponi for fremtiden.

NRK har forsøkt å få tak i Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) gjentatte ganger i dag uten og lykkes.

Frederic Hauge

KJEMPER FORTSATT: Bellona-leder Frederic Hauge mener staten fortsatt bør sikre gruvene i Brevik som deponi for fremtiden.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK