Hopp til innhold

– Dette er verdens viktigste yrke

Studentene med klokkeklar beskjed til statsråden. Og Listhaug innrømmer at det er en rekrutteringskrise i norsk landbruk.

Bernhard Arnevik og Lars Helge Kalmoe

Bernhard Arnevik (t.v.) og Lars Helge Kalmoe ser positivt på fremtiden, selv om rekrutteringen er dalende.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Onsdag skal landbruks- og matminister Sylvi Listhaug holde innlegg om rekruttering til landbruket på sluttkonferansen for prosjektet «Velg landbruk» i Oslo. Men dagen før ble hun møtt med samme spørsmål på sin rundreise i Vestfold.

Ved Gjennestad gartnerskole i Stokke har man nylig lagt ned en studielinjen for frilandsproduksjon, og man merker den synkende interessen.

Møyfrid Sørestad

Sørestad mener lønnsomheten i landbruket må opp.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Vi har dessverre altfor dårlig søkning til gartner, på lik linje med andre skoler som driver med utdanning på gartner og landbruk, sier avdelingsleder Møyfrid Sørestad Hem til NRK.no.

– Det ligger jo litt i ryggmargen hos oss å utdanne produksjonsgartnere, så det er klart det er tøft. Mange av elevene som i dag går på gartnerlinja ønsker seg ut i jobber innen salg, skjøtsel og bruk, altså jobber i parkvesen, hagesenter eller som anleggsgartner, forklarer hun.

Les også: Skal han le eller gråte?

Vi trenger norsk mat

Gjennestad skole

Ved Gjennestad merker de en synkende interesse.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Midt i et av drivhusene ved skolen treffer vi to av studentene. Blant tusenvis av rosmarinplanter som snart skal ut til påskelammet.

– Dette er jo verdens viktigste yrke. Matproduksjon. Uten mat så får jo ikke vi mennesker flytta på oss, sier Lars Helge Kalmoe.

– Hvordan ser du for deg yrkeslivet?

– Jeg ser positivt på det. Man må gjøre det beste ut av det, og matproduksjon er jo kjempegøy, sier Kalmoe.

Les også: Bøndene skeptiske til Listhaugs melkepolitikk

Han får støtte fra sin medstudent.

– Jeg ser lyst på. Det ser ut til at folk har fått øynene opp for at vi trenger norsk mat. Kortreist og trygg mat, det er fremtiden, forteller Bernhard Arnevik.

Delegasjonen på besøk ved Gjennestad

Landbruks- og matministeren hadde med seg en stor delegasjon da hun tirsdag var på rundreise i Vestfold.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Vi har en liten krise

Ministeren ble i dag møtt med spørsmål om hva man kan gjøre med rekrutteringen. Og hun legger ikke skjul på at det er en krise i landbruket.

– Vi har sett en nedadgående tendens når det gjelder søking til landbruksutdanningen. Vi har en liten krise i landbruket på rekruttering. Så det jeg er opptatt av er at vi må legge til rette for at det blir attraktivt for ungdom å gå inn i næringen, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug til NRK.no, og legger til:

– Det handler om lønnsomhet, muligheter til å leve et normalt liv med fritid som alle andre og det handler om at vi må ha en utdanning som er relevant for den jobben du skal gjøre etterpå. Og der har vi en jobb å gjøre, innrømmer Listhaug.

Saken fortsetter under bildet.

Sylvi Listhaug på besøk i Vestfold

Listhaug vil ikke røpe hva slags planer hun har for landbruksoppgjøret.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Hun mener det blir viktig å prioritere de som lever av landbruket på heltid, og at det blir en av de viktigste rettesnorene når vi nå nærmer oss landbruksoppgjøret.

Les også: Jordbrukspolitikk for de få?

Må ha bedre rammevilkår

Ved Gjennestad er de klare på hva som trengs.

– Hadde lønnsomheten i yrket vært bedre, så hadde det nok vært bedre rekruttering. Vi håper vi får bedre betingelser og bedre rammevilkår, sier Sørestad Hem.

Bernhard Arnevik og Lars Helge Kalmoe

Bernhard Arnevik og Lars Helge Kalmoe ønsker å sitte igjen med nok kroner etter endt arbeidsdag.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Vi må ha bedre rammevilkår og sitte igjen med nok etter å ha jobbet, forteller Arnevik.

Men noen konkrete lovnader om penger ville ikke statsråden komme med.

– Det jeg er opptatt av er at vi skal gå igjennom investeringsvirkemidlene. Det er jo sånn at ungdom som vil inn i landbruket har muligheten til å søke på investeringsmidler. Det skal vi ha en full gjennomgang av. Ellers kommer ikke jeg til å si så mye om hvilke planer jeg har for jordbruksoppgjøret, det må komme i mai, avslutter Listhaug.