Hopp til innhold

Unge lærer om sanking: – Du skal vite hva du plukker

Hva er ramsløk og hva er liljekonvall? Ungdom synes det er spennende å spise ville vekster for første gang.

Henry Svendby og Lamis Dalalsha på sanketur med Fellesverket i Røde Kors

PÅ SANKETUR: Henry Svendby og Lamis Dalalsha ved Gjerpen ungdomsskole lærte forskjellen mellom ramsløk og liljekonvall på sanketur i Bamble.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Jeg er spent. Jeg har aldri smakt det før, sier Oliver Østenå.

Han har akkurat lært om strutseving og har sanka over 20 eksemplarer så langt.

Etterpå skal Østenå og de andre fra klassen på Gjerpen ungdomsskole få vite hvordan de spiselige «snurrene» smaker når de stekes med pinjekjerner og parmesan.

Men de skal også leite etter ramsløk, løvetann, geitrams, mjødurt og gjøkesyre.

– Det er alltid noe jeg ikke visste var spiselig, sier Henry Svendby. Han sier de lærer nye ting hver gang de er på slike turer.

Les også Disse ingrediensene kan du plukke selv

Brennesle

Delikatesse

Lekre ingredienser til mat kan gro like i nærheten.

På Rognstranda i Bamble, som er mest kjent som en bade- og campingplass, vokser strutseving tett i tett rett ved parkeringa.

Sanketur på Rognstranda i Bamble

De unge får kunnskap om de ulike plantene før de "slippes løs" i naturen på egen hånd.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Den kan minne om asparges og blir regna som en delikatesse – i utlandet.

Fellesverket i Røde Kors i Skien tar med ungdom på sanketur for å lære dem å bli kjent med naturen.

– Mye av kunnskapen har forsvunnet med årene. Det er ikke så mange som vet hva man kan plukke i naturen lenger. Derfor er det så viktig å lære ungdom hva man kan finne der, sier turleder Live Kristine Løken.

Live Kristine Løken, turleder Fellesverket

Live Kristine Løken er turleder i Fellesverket og sier det er viktig å lære de unge å sanke på en bærekraftig måte.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Å ta med unge på tur og lære dem sanke vekster er del av prosjektet «Tilbake til fremtiden – gammel kunnskap, ny glede» ved Fellesverket i Skien og Porsgrunn.

– Du skal vite hva du plukker

Før ungdommene får plukke aleine, får de kunnskap om og blir vist hvilke arter plantene de kan plukke – og hvilke de må styre unna.

For det er viktig å ikke plukke feil. Ikke minst gjelder det ramsløk.

Ramsløk kan likne på liljekonvall, som er forvekslingsarten, forklarer Løken. Men ramsløk vokser opp i ett og ett blad, det gjør ikke liljekonvall. Gnir du på bladene til ramsløk, lukter det løk eller hvitløk, sier hun.

– Du skal vite hva du plukker. Stå heller over hvis du er i tvil.

Flettet krans av løvetann fra sanketur

Løvetann er en helt trygg og spiselig plante, men det går også an å lage krans og pynte seg.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Kult å finne delikatesser

Ramsløken ungdommene plukker på turen skal bli til pesto.

– Jeg merker at det er en sterk lukt, så en er ikke i tvil. Det er kult når en kan finne delikatesser i naturen, sier Oliver Østenå.

Lamis Dalalsha hadde kjent igjen strutseving nå. Hun synes det er spennende å lære om hva som er spiselig i naturen.

– Når jeg drar på tur, kan jeg se etter slike ting og lære de videre. Men jeg vil helst ha med noen andre, da føler jeg meg tryggere.

strutseving i Bamble

Slik ser strutseving ut der den vokser like ved veikanten på Rognstranda i Bamble.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark