Hopp til innhold

Maline (47) mistet jobben under korona – fikk et «push» til å bli gründer

Maline Knutsen realiserte idéen hun hadde tenkt på i flere år. Forsker på arbeidsliv tror på vekst i gründere etter koronapandemien.

Maline Knutsen startet gründerbedriften Vymbol da hun mistet jobben under korona.

BLE GRÜNDER: Maline Knutsen startet gründerbedriften Vymbol da hun mistet jobben under korona.

Foto: Vigdis Hella / NRK

– Der sto jeg uten jobb og hadde begynt med idéen til produktene, men ikke turt å ta skrittet til å gjøre det til virkelighet. Nå fikk jeg et ordentlig push til å ta det videre, sier Maline Knutsen.

47-åringen mistet jobben som konsulent to uker etter at Norge stengte ned 12. mars.

Det førte til at Knutsen startet egen bedrift, der hun designer visuelle symboler som skal gjøre rutiner og planlegging enklere og morsommere for barnefamilier.

Nå har hun lansert bedriften på nettsider i Norge og Sverige og allerede solgt sine første produkter.

Vekst i gründere

Forsker Anders Underthun ved Arbeidsforskningsintituttet (AFI) mener det vil bli flere selvstendig næringsdrivende framover.

Dette er et tegn på en krise etter at bedrifter må si opp ansatte, sier han. Flere europeiske land som ble hardt rammet av finanskrisen, opplevde vekst i gründervirksomheter.

Det kan også være noe positivt for den enkelte og bidra til innovasjon, mener forskeren.

– En sånn type krise kan forløse et potensial. Det gjør at mennesker som tidligere ikke har måttet forholde seg til et slikt valg, må ta det valget, sier Underthun.

Trenger flere med ambisjoner

I fjor var det 65 600 nyetableringer i Norge, ifølge SSB. Foreløpig er det ikke registrert en økning i enkeltpersonforetak så langt i år, men tallene for tredje kvartal er ikke klare.

Innovasjon Norge er bekymret for at flere ser ut til å starte enkeltpersonforetak enn aksjeselskap i andre kvartal av 2020.

– Mange står nok i en vanskelig situasjon i dag med permittering eller er sagt opp. Da er det positivt at de prøver å gjøre noe på egen hånd, sier leder for gründeravdelingen, Jeanett Sandmo.

– Samtidig er vi helt avhengig av at flere gründerselskaper har større ambisjoner om å vokse og skape nye arbeidsplasser, sier hun.

Flere fremover

Vekst i Grenland tilbyr oppstartshjelp til gründere i grenlandskommunene. De hadde ventet flere henvendelser før sommeren.

– Med tanke på korona og bedrifter som må nedbemanne, så er nok det en stor mulighet for at det kan bli flere framover, sier gründeransvarlig Tone Allum.

Tone Allum gründeransvarlig i Vekst i Grenland

IKKE FLERE: Gründeransvarlig Tone Allum i Vekst i Grenland hadde ventet flere henvendelser om folk som ønsket å starte gründerselskaper før sommeren.

Foto: Vigdis Hella / NRK

Hun tror den digitale hverdagen etter koronapandemien åpner et marked for gründere som selger tjenester og produkter på nettet.

Jobber i kjellerstua

Maline Knutsen hadde aldri trodd at hun skulle starte egen gründervirksomhet som 47-åring. Nå har hun skapt sin egen arbeidsplass i kjellerstua hjemme.

– Jeg har vært ansatt i store deler av mitt yrkesliv. Takket være korona, når det plutselig ikke var andre inntekter, måtte jeg være kreativ og tørre å gå i gang, sier hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark