Tomt for p-piller til katt

– Benytt anledningen til å kastrere katten, sier veterinær Gro Jahren.

Katt i gresset.
Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Apotek over hele landet er i ferd med å gå tomme for p-piller til katt. Det selges bare én type piller, og det forventes ikke nye leveranser før i august.

– Hold katten inne. Det tar bare fem minutter ute på tur, så er det unger. En hannkatt kan lukte en fertil hunnkatt på lang avstand, sier Else Angeltun, nestleder i styret i Dyrebeskyttelsen Norge Tønsberg-Horten.

Hun frykter at p-pillemangelen kan føre til uønska kattunger. I Norge er det 100.000 hjemløse katter, som ofte stammer fra ukastrerte dyr som får unger eierne ikke vil ha.

Tidligere i år ble det funnet åtte nyfødte kattunger inni en søppelsekk i Ål i Hallingdal.

Kreftfare

– Det er så stor risiko for dannelse av jurkreft ved p-pillebruk at vi heller anbefaler å kastrere katten, sier Gro Jahren, veterinær på Dyreklinikk 24 i Sandefjord.

Jahren forteller at de fleste veterinærer har strammet inn på p-pillereseptene og at kattene må inn til undersøkelse før de får piller.

– Det er mindre og mindre vanlig at katter går på p-piller, rett og slett fordi det for de fleste ender med jurkreft, og det er det de dør av, sier veterinæren, som mener eiere nå kan bruke p-pillemangelen som en anledning til å få kastrert katten sin.

Uønska kattunger

– Vi får inn en fire-fem hundre dyr i året, og steriliserer alle som ikke allerede er det. Det pleier aldri å være komplikasjoner rundt det, sier Else Angeltun fra Dyrebeskyttelsen Norge Tønsberg-Horten.

Angeltun er skeptisk til p-pillebruk hos katter, men mener det er et bedre alternativ enn uønska kattunger.

– De pillene er styggedom og fører til kreft. Jeg hadde ikke våget å bruke det på katten min, sier hun.

Else Angeltun

Else Angeltun fra Dyrebeskyttelsen Norge Tønsberg-Horten sier at på tross av risikoen som følger p-pillene er det et bedre alternativ enn uønska kattunger.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Massiv etterspørsel

Marius Rudi er veterinær og salgssjef i Dechra Norge AS, som er leverandør av p-pillen Perlutex. Han peker på to årsaker til at det nå begynner å gå tomt for pillen hos apotekene.

– Det var to konkurrerende produkter i salg, men det ene ble tatt av markedet, og da ble det massiv etterspørsel etter vårt produkt. I tillegg har vi byttet fabrikk og det tar tid å sikre at de tablettene som kommer ut på markedet er trygge, sier han.

Rudi er enig med veterinær Jahren om at det beste er å kastrere kattene.

– Det er ikke uproblematisk for katter å bruke p-piller, og vi gjemmer oss ikke bak at det er trygt å bruke disse pillene. Det er ikke noe man kan gjøre for å redusere bivirkningsrisikoen med disse p-pillene, det er en enten eller-situasjon, sier Rudi.