Hopp til innhold

– Tiltalte var paranoid

Gårdeieren i Holmestrand hevder at leieboeren som skal ha forsøkt å drepe henne, hadde vrangforestillinger.

Brannen i Holmestrand mandag

Ifølge gårdeieren hadde tiltalte aldri vist aggressiv adferd før brannen i løpet av de årene han hadde bodd på gården hennes.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Tirsdag startet rettssaken mot den 54 år gamle mannen som er tiltalt for å ha forsøkt å drepe en huseier på Bakke gård i Holmestrand i fjor.

Da den fornærmede kvinnen forklarte seg for retten i dag, hevdet hun at tiltalte var paranoid og hadde vrangforestillinger. Hun sa at hun hadde gitt ham mat til å fôre dyrene sine med, men at tiltalte mente det var giftstoffer i maten hun ga ham.

Ifølge kvinnen mente leietakeren derfor at det var en «hellig handling» å drepe henne.

Det kom også fram i retten at fornærmede opplevde tiltalte som tilbakestående og at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Les også:

– Ville ta et oppgjør med henne

Da tiltalte forklarte seg, tok også han opp maten han fikk til dyrene sine. Han hevdet i retten, slik gårdeieren forklarte, at maten hun ga ham var forgiftet, og at han bestemte seg for å ta et oppgjør med henne.

– Ville du drepe henne, spurte dommeren i Nordre Vestfold tingrett.

– Ja, jeg ville gjøre slutt på henne, svarte tiltalte.

Han forklarte også at han opplevde at gårdeieren «maste» på ham ved å be han oppsøke blant annet lege og NAV. Han sa at han var lei, og at han hadde tenkt på å drepe henne på et tidligere tidspunkt, men at han ikke kom «til den rette situasjonen».

Mannens forsvarer, Ole Tom Røed, sa til NRK.no før rettssaken startet tirsdag, at hans klient erkjenner straffskyld i saken.

Reddet seg ut av det brennende huset

Ifølge tiltalen forsøkte mannen i psykotisk tilstand å drepe gårdeieren med et skytevåpen. Kvinnen klarte å kaste seg rundt slik at prosjektilet traff henne i høyre skulder.

Deretter skal tiltalte ha helt ut bensin i første etasje og tent på boligen der den 66 år gamle kvinnen hadde søkt tilflukt i andre etasje. Ved hjelp av andre som kom til, reddet hun seg ut av det brennende huset ved å slippe seg ned fra et vindu i andre etasje.

Les også:

– En vanskelig tid

Da 66-åringen forklarte seg i retten, virket hun svært preget. Gråtkvalt sa hun at hun ble overrasket da hun ble overrumplet av tiltalte som siktet på henne med geværet i gangen. Tiltalte hadde, ifølge fornærmede, ringt på døren hennes i en lang stund da hun løp mot døra og traff han i gangen.

Hun sa at hun har opplevd brannen som en stor sorg, at hun har tapt hele livsverket sitt, gården som hun hadde hatt i 39 år, og at ingen av eiendelene hennes var mulig å redde.

– Hun ga en sammenhengende god forklaring om selve hendelsen og bakgrunnen for den. Jeg tror hun er glad for at det er tilbakelagt, sier kvinnens bistandsadvokat, Arne Gunnar Aas, til NRK.no.

Han legger til at hendelsen har preget kvinnen i ettertid.

– Det er klart at dette har vært en vanskelig tid. Hun opplevde å få hele sitt livsverk ødelagt i denne brannen, kombinert med den livstruende situasjonen hun var i. Det har preget henne sterkt i ettertid, sier han.

– Enorme verdier

Aktor Håvard Kalvåg i rettsalen.

Statsadvokat Håvard Kalvåg er aktor i saken.

Foto: Linn Løkken / NRK

– Jeg oppfatter det som en forferdelig trist sak for fornærmede og hennes familie, som har mistet enorme verdier. Og fordi man sitter med en person som, etter vårt syn, er syk og som kan finne på å gjøre denne typen svært alvorlige handlinger, sier statsadvokat Håvard Kalvåg til NRK.no.

Han mener mannen skal dømmes til tvungent psykisk helsevern, og tror vurderinger rundt tiltaltes psyke vil utgjøre hoveddelen av rettssaken.

– Vi skal vurdere beviser, men jeg tror ikke det blir hoveddelen i denne rettssaken. Slik jeg ser det, er det vurderingen av tiltaltes psyke og vurderingen av fare i forbindelse med det, som er hovedsaken.

Tiltalte har sittet i varetekt siden han ble pågrepet etter hendelsen 28. juni i fjor. Ifølge mannens forsvarer har ikke mannen ønsket noen form for medisinsk behandling mens han har sittet i varetekt.

– Han mener at han ikke har behov for noen behandling, sier Ole Tom Røed.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Gjørmehav etter flom på Åsgrav camping i Bø.

Opphever sperringer etter flom