Hopp til innhold

Aktor vil ha tvungent psykisk helsevern for 54-åring

Rettssaken mot den 54 år gamle mannen som er tiltalt for å ha forsøkt å drepe en huseier på Bakke gård i Holmestrand i fjor, ble avsluttet i dag.

Brannen i Holmestrand mandag
Foto: Fredrik Hansen / NRK

Det var i utgangspunktet satt av tre dager til rettssaken mot 54-åringen, men allerede før andre dagen var over ble punktum satt av retten.

Aktor Håvard Kalvåg i rettsalen.

Aktor Håvard Kalvåg mener 54-åringen bør idømmes tvungent psykisk helsevern.

Foto: Linn Løkken / NRK

Aktor Håvard Kalvåg ba i sin prosedyre om at 54-åringen blir dømt til tvungent psykisk helsevern.

- Fordi han utførte disse handligene, fordi de sakkyndiges rapport fastslår at han var psykotisk da han utførte de, fordi det er nærliggende fare for nye forhold, og fordi det er behov for overføring til tvungent psykisk helsevern for å beskytte samfunnet, sa aktor Håvard Kalvåg i sin prosedyre ifølge Jarlsberg Avis.

Ville bli kvitt gårdeieren

Det var i slutten av juni i fjor at 54-åringen først skjøt eieren av gården, Ingeborg K. Sølverud som han leide av, med luftgevær, før han helte bensin på huset hennes og tente på.

Under rettssakens første dag fikk mannen spørsmål om han mente å drepe gårdeieren. Svaret var klart og tydelig.

– Ja, jeg ville gjøre slutt på henne, svarte 54-åringen.

Ifølge tiltalen forsøkte mannen i psykotisk tilstand å drepe gårdeieren med et skytevåpen. Sølverud klarte å kaste seg rundt slik at prosjektilet traff henne i høyre skulder.

Deretter skal 54-åringen ha helt ut bensin i første etasje og tent på boligen der den 66 år gamle kvinnen hadde søkt tilflukt på badet i andre etasje. Hun reddet hun seg ut av det brennende huset ved å slippe seg ned fra et vindu i andre etasje, godt hjulpet av naboene sine.

– Paranoid med vrangforestillinger

Ingeborg K. Sølverud

Ingeborg K. Sølverud hevdet i retten at tiltalte var paranoid og hadde vrangforestillinger.

Foto: Linn Løkken / NRK

Da Sølverud forklarte seg i retten, hevdet hun at tiltalte var paranoid og hadde vrangforestillinger. Blant annet fortalte hun at hun ham mat til å fôre dyrene sine med.

Tiltalte mente det var giftstoffer i maten. og at det derfor var en «hellig handling» å drepe henne, forklarte kvinnen.

Det kom også fram i retten at Sølverud opplevde tiltalte som tilbakestående og at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Onsdag formiddag forklarte de sakkyndige seg i retten. Da ble rapporten om 54-åringens psykiske tilstand under ugjerningene han begikk 28. juni i fjor, gjennomgått.

- Vi konkluderte med at han er psykotisk, som innebærer at han var strafferettslig utilregnelig da han begikk handlingene, sier Hans-Gustav Theodor, en av to rettspsykiatere bak rapporten, til Jarlsberg avis.

Vil i fengsel

Den tiltalte 54-åringen vil i fengsel og i sin prosedyre gjorde hans advokat Ole Tom Røed, sitt beste for å overbevise retten i om at tiltalte burde få oppfylt sitt ønske om fengsel, fremfor psykisk helsevern.

Ifølge mannens forsvarer har ikke mannen ønsket noen form for medisinsk behandling mens han har sittet i varetekt.

– Han mener at han ikke har behov for noen behandling, sier Røed.

NRK anbefaler