Hopp til innhold

Dømt for drapsforsøk

54-åringen som skjøt på eieren av Bakke gård i Holmestrand og satte fyr på våningshuset etterpå er dømt til tvungent psykisk helsevern.

Drama Hanekleiva

Både hovedhuset og en sidebygning på Bakke gård ble flammenes rov.

Foto: Helena Rønning / NRK

I dommen fra Nordre Vestfold tingrett er 54-åringen også dømt til å betale 10 000 kroner i oppreisning til gårdeier av gården.

I tillegg dømmes han til å betale en samlet erstatning på cirka 2 millioner kroner.

Dommen er i overensstemmelse med aktor Håvard Kalvågs påstand. 54-åringen innrømmet straffskyld i retten, men mannens forsvarer Ole Tom Røed sa under sin prosedyre at mannen ønsket å bli dømt til fengselsstraff.

Rettspsykiaterne har kommet til at mannen var psykotisk både under handlingen samt før og etter.

Tente på bensin

Ifølge tiltalen forsøkte mannen i psykotisk tilstand å drepe gårdeieren med et kaliber 22 luftgevær. Deretter helte han ut bensin i første etasje og tente på boligen der den 66 år gamle kvinnen hadde søkt tilflukt i andre etasje.

Drapsforsøket lyktes ikke fordi kvinnen greide å kaste seg rundt slik at prosjektilet traff henne i høyre skulder. Ved hjelp av andre som kom til fikk kvinnen reddet seg ut av det brennende huset ved å slippe seg ned fra et vindu i andre etasje.

Reduserte pengekravet

Under rettssaken ble det fremmet krav på i alt cirka 20 millioner kroner. Kravet er sannsynliggjort, mener retten. Den har likevel kommet til at domfelte bare skal kreves for 2 millioner. Det begrunnes med tiltaltes sinnslidelse og at han er uten formue og lønnet arbeid.

Tiltalte har sittet i varetekt siden han ble pågrep et rett etter hendelsen 28. juni i fjor.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark