Hopp til innhold

Tiltales for drapsforsøk

Statsadvokaten vil at en mann som tente på en gård i Holmestrand og forsøkte å drepe gårdeieren, skal dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Brann i Holmestrand

Både våningshus, en sidebygning og en bil ble ødelagt under brannen på Bakke gård på Eplerød.

Foto: Stener Kalberg

– Min klient erkjenner straffskyld og sier at han ønsket å ta livet av gårdeieren.

Det sier Ole Tom Røed, forsvareren til den 54 år gamle mannen som 28. juni i fjor satte fyr på Bakke gård på Eplerød i Holmestrand, og forsøkte å skyte kvinnen som eier gården.

Les også:

Hoppet fra andre etasje

Ifølge tiltalen forsøkte mannen i psykotisk tilstand å drepe gårdeieren med et kaliber 22 luftgevær. Deretter helte han ut bensin i første etasje og tente på boligen der den 66 år gamle kvinnen hadde søkt tilflukt i andre etasje.

Drapsforsøket lyktes ikke fordi kvinnen greide å kaste seg rundt slik at prosjektilet traff henne i høyre skulder. Ved hjelp av andre som kom til, fikk kvinnen reddet seg ut av det brennende huset ved å slippe seg ned fra et vindu i andre etasje.

Ville drepe

Ole Tom Røed

Advokat Ole Tom Røed er forsvarer for 54-åringen som skal møte i Nordre Vestfold tingrett.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Allerede under et avhør med politiet rett etter at han var pågrepet, sa 54-åringen at hans mål var å drepe gårdeieren. Dette holder han fortsatt fast på. Forsvareren ønsker ikke å kommentere spørsmålet om hva som var motivet for dette.

– Men nå vil han møte i retten og ta ansvar for det han har gjort.

20 millioner opp i flammer

Etter at 54-åringen hadde satt fyr på huset, skjøt han ifølge tiltalen hull i flere vindusruter for å gi mer oksygen til flammene. Brannen ble meldt ved 17-tida, men fordi det ble rapportert om skyting på stedet ble brannvesenet holdt tilbake.

Først klokka 18.48 fikk brannvesenet ifølge politiets logg grønt lys til å starte slukking. Brannen førte til at hovedhuset, en sidebygning og en bil til en samlet verdi på cirka 20 millioner kroner ble ødelagt, skriver statsadvokaten i tiltalen.

Kan komme sivilt krav

Statsadvokaten påstår altså en dom om overføring til tvungent psykisk helsevern. Samtidig heter det i tiltalen at eventuelle sivile krav skal fremsettes av bistandsadvokaten til fornærmede.

Statsadvokaten tar også forbehold om å nedlegge påstand om erstatning til forsikringsselskapet eller andre skadelidte.

Varetekt i 14 måneder

Tiltalte har sittet i varetekt siden han ble pågrepet rett etter hendelsen 28. juni i fjor. Ifølge mannens forsvarer har ikke mannen ønsket noen form for medisinsk behandling mens han har sittet i varetekt.

– Han mener at han ikke har behov for noen behandling.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark