Hopp til innhold

Thanksgiving-en ny norsk høytidstradisjon?

I dag markeres amerikanernes høytidstradisjon Thanksgiving. Men er tradisjonen på vei også til Norge?

Kalkun til Thanksgiving

Thanksgiving er opprinnelig en amerkiansk tradisjon, men flere nordmenn feirer høytiden med et godt kalkunmåltid.

Foto: Astrid Hals / www.egg.no

– Det er mye i vår feiring, både av jul og andre høytider, som er inspirert fra USA. Vi tror at vår julenisse er norsk, men det er jo egentlig Santa Claus og Coca-Cola-nissen som har preget norsk julefeiring, sier professor i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo, Knut Aukrust.

Knut Aukrust

Kulturprofessor Knut Aukrust synes det blir spennende å se om Thanksgiving blir en norsk tradisjon.

Foto: Cathrine Elnan

Thanksgiving markeres ved at familie og venner samles til hyggelig lag, og på bordet står ofte kalkun med blant annet stuffing som tilbehør. Den over 400 år gamle amerikanske høytidstradisjonen kan være på vei til Norge i årene fremover. Vi har allerede adoptert Halloween-feiringen i oktober, og Valentine´s Day.

– Thanksgiving er veldig knyttet til amerikansk historie. Det er minnet om det første måltidet mellom indianerne og immigranter fra England. Dette skjedde rett utenfor Boston by i New England, hvor man feiret et kalkunmåltid sammen. Det endte med folkemord på indianerne i USA, og er så knyttet til amerikansk historie. Derfor har jeg litt vanskelig for å se at det kan bli den samme feiringen andre steder i verden, sier Aukrust.

Slik lager du god kalkun

Likevel er mange nysgjerrige på hvordan man tilbereder det store måltidet til denne høytiden, nemlig kalkunen.

– Vi merker at det er flere klikk på nettsidene våre, og i tillegg er det flere som kontakter oss med spørsmål om hvordan de skal steke kalkunen, sier matrådgiver for nettstedet Matprat.no, Anette Hansen.

Hun sier de fleste spør om hvordan de skal tilberede kalkunen, og hva slags tilbehør som passer best til.

– Det er jo en unik mulighet til å samle familie og venner til en god middag før førjulsstresset starter.

kalkun

Kalkunen skal stekes, og bli saftig og mør.

Foto: matprat.no

Kan bli tradisjon i Norge

Om Thanksgiving kommer til å skyte fart i Norge i årene fremover, blir interessant å se, mener professor i kulturhistorie, Knut Aukrust.

– Hvis det omformes mer til et familiemåltid, i varianten av en høsttakkefest, så kan det hende at det kan bli en fast, norsk tradisjon.

Han synes tanken er interessant og spennende.

– Ja, det blir spennende for meg som kulturhistoriker å følge med, og se om dette kan bli en ny, norsk tradisjon, sier Aukrust.