Obama benådet Popcorn og Caramel

En lattermild president Barack Obama benådet i dag kalkunene Popcorn og Karamell – og reddet dem dermed fra å bli servert på et fat.

Barack Obama benådet onsdag en kalkun i forbindelse med Thanksgiving. En slik benåding er en årlig tradisjon for USAs presidenter.

SE VIDEO: President Barack Obama foretok det årlige benådningsritualet på plenen utenfor Det hvite hus.

– Konkurransen var tøff, men vi kan offisielt erklære Popcorn som vinneren – noe som beviser at selv en kalkun med et rart navn kan finne sin plass i politikken, sa presidenten og trakk paralleller til politikken og presidentvalg.

Obama har selv sagt at hans eget afrikanske etternavn er et bevis på amerikanernes toleranse og ulikhet. Kalkunen Popcorn på sin side gikk av med seieren i Den nasjonale thanksgivingkalkunen 2013, etter en avstemning.

Medkalkunen Caramel havnet på andreplass, og blir dermed også spart fra å bli festmiddag.

– Når det gjelder Caramel, så henger han rundt og er allerede i gang med å skaffe penger til sin neste kampanje, la Obama til.

Store og tunge beslutninger

Som vanlig hadde han med seg sine to døtre Malia og Sasha til den årlige, rituelle begivenheten.

USAs øverstkommanderende understreket at kalkunbenådingen tilhører en av presidentgjerningens mer lyse sider.

– Presidentembetet, den mektigste posisjonen i verden, bringer med seg alvorlige og store beslutninger, sa Obama med alvorlig mine mens de to praktkalkunene spradet rundt ham med strake halser og ubesværet mine på gresset tilhørende Det hvite hus.

Et blikk ned på plenen var nok til at stemmen brast og presidentens ansikt sprakk opp i et stort smil:

– Denne beslutningen er ikke en av dem, sa han og skred til den offisielle delen av verket – altså benådningen.

Kjendiskalkun

Tradisjonen med presidentens kalkunbenådning dagen før Thanksgiving strekker seg tilbake til 1947. Men det var først med George H.W. Bush at seansen ble offentlig og offisiell.

Nå er det blitt et spøkefullt innslag hvert eneste år, og de to kalkunene som får presidentens velsignelse til videre liv, oppnår kjendisstatus.

For de to kalkunene som kommer fra samme oppdretter i delstaten Minnesota, skal nå fraktes til Mount Vernon, eiendommen til USAs første president George Washington, som ligger like utenfor hovedstaden.

Der vil Popcorn og Caramel bli vist frem i egen spesialinnhegning frem til 6. januar neste år, før de får leve et mer tilbaketrukkent liv på museumsområdet sammen med andre benådede.

Kalkundag

Thanksgiving-helgen, som altså starter i torsdag, regnes som den største og viktigste familiehelgen i året for amerikanere. Ifølge offisielle tall feirer rundt 115 millioner hjem denne høsttakkefesten.

Og ingen annen høytid er mer ensrettet i matveien. På bordene står kalkun i selskap med søtpotet, tranebærsaus og grønne bønner foruten paier i ulike varianter.

Hvor mange millioner kalkuner som går med i løpet av Thanksgiving er usikkert, men det ales frem mellom 240 og 250 millioner kalkuner hvert år, der Minnesota – hvor altså årets to nasjonalkalkuner kommer fra - er landets største produsentdelstat.

SISTE NYTT

Siste nytt