Terrorsiktet i Jordan spionerte i Telemark

En nordmann som er siktet for terrorplanlegging i Jordan, har tilknytning til Telemark, bekrefter PST. Blir han dømt i Jordan risikerer han livstid i fengsel.

PST

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter at den terrorsiktede norskirakeren i Jordan, har tilknytning til Telemark.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Det var i går at det ble kjent at en norskiraker ble pågrepet med 45 kilo sprengstoff. De første som meldte det, var den jordanske avisen Al Rai.

Fra Telemark

Det skal være snakk om RDX, et kraftig sprengstoff som brukes i militære sammenhenger. Mannen skal ha blitt pågrepet i byen Jerash nord i Jordan, ikke langt fra grensen mot Syria, den 3. april, fikk NRK opplyst av en AFP-journalist i går.

NRK opplyste da også at mannen var fra Telemark.

Al Rai skriver at den siktede nordmannen ikke skal ha tilknytning til verken Al Qaida eller IS, men til den Iran-baserte Beiat Alquds-brigaden, som ikke skal være veldig kjent i Midtøsten.

Spionerte mot flyktninger

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekreftet i går at de har kjennskap til både saken og personen det gjelder. Da kunne PST også opplyse om at mannen var kjent for dem, og ble i april i år siktet i Norge etter straffeloven paragraf 91a, som omhandler flyktingsspionasje.

Ifølge Varden er mannen, siktet for spionasje mot flyktninger i Telemark.

Veslemøy Salvesen i UD bekrefter at norske myndigheter er i kontakt med mannen gjennom ambassaden i Ammen. Han har takket ja til konsulær bistand fra norske myndigheter.

Hevder han er uskyldig

I retten i går sa 49-åringen at han var uskyldig i anklagene.

Mannen må også bytte advokat, og hans nye, jordanske advokat får først møte sin klient kommende lørdag.

Dersom 49-åringen blir dømt, risikerer han livstid i fengsel i Jordan.