Frykter for rettssikkerheten til norsk statsborger i Jordan

AMMAN (NRK): Den norske statsborgeren som er anklaget for terrorplanlegging i Jordan risikerer å få en urettferdig rettssak i en spesialdomstol. Det sier advokaten som regner med å få mannen som klient i løpet av få dager.

Advokat Mosa Al-abeddlat snakker i telefonen på kontoret i Amman

Advokat Mosa Al-abeddlat ber om rettferdig rettssak for den norske statsborgeren i Jordan.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Den jordanske advokaten Mosa Al-abeddlat går gjennom papirene som gjelder saken til den norske statsborgeren. Mannen ble pågrepet og er anklaget for terrorplanlegging. Advokaten frykter at mannen ikke vil få en rettferdig rettssak.

– Menneskerettighetssorganisasjoner må overvåke denne rettssaken, slik at det blir en rettferdig rettssak, sier Al-abeddlat og fortsetter:

Advokat Mosa Al-abeddlat leser gjennom noen papirer på kontoret sitt

Advokat forbereder seg til han skal møte norskirakeren i fengselet lørdag.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Vi må hindre at en uskyldig blir dømt etter at alle bevisene er lagt fram. Jeg er skeptisk til statssikkerhetsdomstolen, for det er mulig å få fram innrømmelser ved bruk av makt.

Advokaten regner med å bli formelt oppnevnt når han møter norskirakeren lørdag. 48-åringen holdes fengslet i den jordanske hovedstaden Amman.

– Følger ikke loven

Al-abeddlat ber om en rettferdig rettssak for den norske statsborgeren.

– Statssikkerhetsdomstolene i den tredje verden og arabiske verden er militære domstoler. Disse blir stadig kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner og verdenssamfunnet, fordi de ofte ikke følger loven, sier han.

Advokaten sier at den norske statsborgeren risikerer å livstid i fengsel.

Tatt med 45 kilo sprengstoff

For tre måneder siden ble norskirakeren tatt med 45 kilo sprengstoff. Planen skal ha vært å gjennomføre et angrep i Saudi-Arabia.

Myndighetene sier at de avverget terrorangrepet i siste øyeblikk. Det er første gang på ti år at noen er blitt pågrepet med så store mengder eksplosiver i Jordan, ifølge Al Rai.

Mannen anklages for å tilhøre den utenlandske fløyen av Irans revolusjonsgarde, Quds-styrken. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har fulgt med på mannen. De har siktet mannen for flyktningspionasje.

Jordanske myndigheter har innført forbud mot å omtale saken. Derfor tok det lang tid før saken ble kjent i mediene.

Bygget til PST i Nydalen i Oslo

PST bekrefter at den terrorsiktede norskirakeren i Jordan, har tilknytning til Telemark.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

UD: – Vi kommer til å følge rettsmøtene

Det norske utenriksdepartementet (UD) opplyser at de er i kontakt med nordmannen og jordanske myndigheter om saken.

– Vi kan ikke uttale oss om enkeltsaker, men vi kan opplyse at UD gir den fengslede konsulær bistand og kommer til å følge rettsmøtene så langt det lar seg gjøre, sier pressevakt Veslemøy Salvesen til NRK.

Salvesen sier at UD ikke har grunnlag for å uttale seg om rettssikkerheten i militære domstoler, ettersom de ikke har hatt så mange fengslingssaker i regionen.

– Generelt er den fengsledes sikkerhet og helse blant spørsmålene vi tar opp med myndighetene i land der nordmenn sitter fengslet, og særlig dersom det er bekymring for om dette er ivaretatt, legger UDs pressevakt til.

– Begrenset hva UD kan gjøre

Nils Butenschøn, direktør for Norsk senter for menneskerettigheter

Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn.

Foto: Norsk senter for menneskerettigheter / UiO

Professor ved Norsk senter for menneskerettigheter Nils Butenschøn sier at det blir en utfordring for norske myndigheter å følge opp saken i Jordan.

– Når det gjelder terrorsaker har vi sett flere ganger at rettssikkerheten ikke er spesielt god i Jordan, sier Midtøsten-eksperten og fortsetter:

– Det er begrenset hva norske myndigheter kan gjøre for å øke nordmannens rettssikkerhet i Jordan – utover å signalisere at de følger med på rettsprosessen.

SISTE NYTT

Siste nytt