NRK Meny
Normal

Jordansk advokat: – Norskiraker risikerer livstid i fengsel

AMMAN, JORDAN (NRK): Advokat Mosa Al-abeddlat mener tiltalen mot den norskirakiske mannen som er mistenkt for terrorplanlegging i Jordan, er svært alvorlig. Advokaten skal besøke mannen i fengselet lørdag.

Advokat Mosa Al-abeddlat snakker i telefonen på kontoret i Amman

VAR I RETTEN: Advokat Mosa Al-abeddlat var til stede i retten i Amman i går, da den norskirakiske mannen fikk lest opp tiltalen. Da erklærte mannen seg ikke skyldig.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Da blir han trolig formelt oppnevnt som mannens forsvarer, opplyser han til NRK.

Mosa Al-abeddlat var til stede i retten i Amman i går, da den norskirakiske 49-åringen fikk tiltalen lest opp.

– Han anklages blant annet for å ha oppbevart 45 kilo sprengstoff og for å ha planlagt et terrorangrep i Jordan. Da han ble spurt om han sa seg skyldig eller ikke skyldig etter tiltalen, svarte han ikke skyldig, sier advokaten.

Erfaren

I retten i går ble den tiltalte 49-åringen bedt om å skaffe seg en jordansk advokat, som altså trolig blir Mosa Al-abeddlat.

Advokat Mosa Al-abeddlat leser gjennom noen papirer på kontoret sitt

– ALVORLIG: Advokat Mosa Al-abeddlat forbereder seg til han skal møte norskirakeren i fengselet lørdag. – Tiltalen er alvorlig, sier han.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

NRK møter ham på hans kontor i den jordanske hovedstaden.

Han har 30 års erfaring som advokat og har tidligere jobbet med flere rettssaker mot radikale islamister og terrortiltalte.

– Tiltalen mot nordmannen er meget alvorlig, men det er viktig å huske på at han er uskyldig inntil det motsatte er bevist, sier Al-abeddlat.

Skulle 49-åringen bli funnet skyldig, mener advokaten han kan risikere å bli dømt til livstid i fengsel.

– Kan få storpolitiske dimensjoner

Den norske statsborgeren anklages for å tilhøre Al Quds-brigaden, som er utenlandsavdelingen til den iranske Revolusjonsgarden. Det kan gjøre at rettssaken vekker stor interesse og kan bli en del av storpolitikken, mener advokaten.

– Situasjonen nå er spesiell, denne saken kommer i en tid hvor det koker i hele regionen. Det er en veldig sensitiv sak som har stor allmenn interesse. Hvis det stemmer at tiltalte tilhører Al Quds-brigaden, får dette plutselig storpolitiske dimensjoner, for da er han en del av den iranske hæren. Det blir en annen dimensjon på saken dersom en stat står bak, sier Al-abeddlat.

Ifølge Dagbladet har mannens familie bodd i Iran de siste 30 årene. Før han flyttet til Norge, skal også mannen ha bodd med familien sin i Iran, skriver avisen.

PST etterforsket

Det var i går jordanske medier meldte at en norskiraker var blitt pågrepet med 45 kilo sprengstoff.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekreftet da at de har kjennskap til både saken og personen det gjelder.

– Han er siktet her i Norge etter straffelovens paragraf 91a, som omhandler flyktningspionasje. Den siktelsen opprettholdes, og vi har foretatt etterforskning knyttet til det, sa Siv Alsén, seniorrådgiver i PST.

Også Utenriksdepartementet (UD) var kjent med pågripelsen.

Veslemøy Salvesen, kommunikasjonsrådgiver i UD, bekreftet at norske myndigheter er i kontakt med mannen gjennom ambassaden i Amman og opplyste at han hadde takket ja til konsulær bistand.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt