Hopp til innhold

Terroristen fra Larvik

Hva fikk en norsksomalier som vokste opp i Larvik til å bli med på et grufullt terrorangrep i Nairobi? Dette spørsmålet fikk Anders Sømme Hammer til å lage en film om det som skjedde. Nå skal han vise den i Uganda, Tanzania og Kenya.

Hassan Dhuhulow i Westgate
Foto: HO / Afp

De fleste av oss husker terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi for nøyaktig to år siden. 21. september 2013 tok ei bevæpna gruppe seg inn i kjøpesenteret i den kenyanske hovedstaden, og 67 mennesker ble brutalt myrdet.

Overrasket over norsk terrorist

Da opptakene fra de vel 100 overvåkningskameraene ble analysert etterpå, ble en 23 år gammel norsksomalier fra Larvik gjenkjent mens han avfyrte et våpen. Historien hans gjorde journalist Anders Sømme Hammer nysgjerrig.

– Jeg ble veldig overrasket over at en nordmann var med på angrepet. Jeg fulgte med i norske aviser mens jeg var i Afghanistan, og da fikk jeg vite at det dreide seg om Hassan Dhuhulow som kom til Norge fra Somalia som 11-åring. Men så ble det stille om ham veldig lenge, og da bestemte jeg meg for å lage filmen.

Klassebilde Hassan Dhuhulow

Hassan Dhuhulow på et klassebilde i Larvik.

Foto: Privat

Radikalisering i Vestfold

Sømme Hammer fulgte sporene til Dhuhulow fra Larvik til Nairobi så godt han kunne, blant annet ved å intervjue og snakke med folk som kjente Dhuhulow på ulike tidspunkt mens han bodde i Larvik og senere i Oslo mens han ble mer radikalisert.

Sømme Hammer var ikke helt ukjent med at ungdom radikaliserer seg i den ene eller andre retning.

– Da jeg vokste opp i Tønsberg, var det gutter jeg gikk sammen med på skolen som seinere søkte seg til det nynazistiske miljøet som var ganske aktivt på den tida. Så at folk kan bli radikalisert også i fredelige Vestfold var jeg klar over, men jeg ønsket å finne ut hvordan det kunne skje med den norsksomaliske gutten som kom til Norge som 11-åring.

Ensom på gutterommet

Det Sømme Hammer fant ut, var at den unge Hassan tydeligvis var veldig ensom, fortvila og følte at han var utsatt for rasisme. Han bodde heller ikke hos sin nærmeste familie, og satt mye på gutterommet der han fant et fellesskap på nettet.

– Så er det en ganske spesiell historie som PST forteller, da de passet opp Dhuhulow på Gardermoen og fortalte at de hadde mistanke om at han ville slutte seg til en terrororganisasjon. Dhuhulow nektet for det, og det siste han sa til norsk politi var "ser jeg ut som en terrorist?". Tre år seinere smalt det i Westgate-kjøpesenteret.

Til Afrika med filmen

Nå er Anders Sømme Hammer klar til å reise til Afrika for å vise fram filmen om Hassan Dhuhulow.

– Jeg ble kontaktet av et østafrikansk filmfond som inviterte meg til filmvisning og foredrag i Uganda, Tanzania og Kenya. Angrepet i Nairobi er på mange måter deres 22. juli, og mange sliter fortsatt med å forstå hvordan det kunne skje.