Hopp til innhold

Flere kuer på menyen

LANGANGEN (NRK): Symbolet på Telemark har i mange år stått i fare for å dø ut. Nå er en større plan satt i gang for å sikre at den 150 år gamle kua skal bevares for godt.

Telemarksku

Telemark fylkeskommune har nå gitt penger til et prosjekt for å bevare Telemarkskua.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Telemarkskua, selve symbolet på Telemark, har lenge vært utrydningstruet. Nå er det satt i gang en treårig plan for å få flere enn de 300 avlskyrne av Telemarkskua som Norge har i dag.

– Målet er å få minst 1.000 kyr, selv om det også er få, sier Hilde Riis, leder for Landslaget for Telemarkfe.

Hun har vært med på å lage en rapport til prosjektet «Leve eller la dø» som skal redde Telemarkskua fra å dø ut.

– Noe av problemet med at det er for få kyr, er at det kan bli innavl og at kvaliteten på kjøtt og melk fra kuene blir dårligere, sier Riis.

Hilde Riis

Hilde Riis, leder av Landslaget for Telemarkfe, sier det er viktig for Telemark å bevare kua som er et symbol for fylket.

Foto: Marie Roksund / NRK

Symbolet på Telemark

Blant de nøyaktig 302 Telemarkskuene som finnes i dag, og som er avlsdyktige, er 40 av dem i Fyresdal. Bonden Aslak Snarteland er den i fylket, og i verden forøvrig, med flest Telemarkskuer. Han mener det er mye ved telemarkfe som gjør at det er viktig å ta vare på kua.

– Ikke bare er den vakker, men den er også identiteten til fylket vårt. Den er også livsgrunnlaget for tidligere generasjoner, og den går så langt som 150 år tilbake i tid, sier Snarteland.

Derfor er Snarteland og andre bønder, og ikke minst Landslaget for Telemarkfe, opptatt av å bevare symbolet på Telemark. Derfor settes det nå i gang krafttak for å sikre den utrydningstruede rasen.

– Vi mener Telemarkskua fortsatt har en sentral plass, sier Riis.

Kjøttet fra Telemarkskua brukes blant annet i Bergbys-burgere. På Dyrsku'n i Seljord i år skal det bli en egen matstand med produkter fra Telemarkskua.