Hopp til innhold

Tannverk kan skyldes stress

Plages du av tannverk, kan det være at du har mer behov for en tur til fysioterapeuten enn tannlegen.

Tannhelse

TANNVERK: Du trenger ikke å ha hull i tennene, selv om du har en opplevelse av å ha tannverk. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Colourbox.com

– Gikk det bra på eksamen?

Det er tannlegen som snakker og jeg ser litt spørrende på ham. Jeg er henvist til en tannlegespesialist fordi jeg har hatt tannverk en periode og min egen tannlege ikke har funnet noe galt.

– Jo da, det gikk bra.

– Trives du med studiene, eller er det mye stress, spør tannlegen mens han studerer røntgenbildene av tennene mine.

– Det er interessant, men ja, det blir litt stressende i perioder med to fag og full jobb, sier jeg og tar plass i tannlegestolen.

I hele høst har jeg vært plaget av tannverk og under en hjemmeeksamen ble det så vondt at jeg måtte ta smertestillende for å klare å konsentrere meg om oppgaven.

Det står det også i henvisningen fra tannlegen min og jeg undrer meg over om tannlegen spør av nysgjerrighet eller høflighet.

Stramme ansiktsmuskler

– Gjør det vondt, spør tannlegen når han presser en finger mot tannkjøttet på venstre side av munnen, der jeg i perioder har hatt mye tannverk.

Jeg gurgler frem et slags ja og han kjenner etter på høyre side. Da jeg svarer bekreftende på at det også gjør litt vondt, sier tannlegen at han vil kjenne på kjevemusklene mine.

Tannlegen sjekker både kjevemusklene og nakkemusklene før han konkluderer med at jeg ikke har behov for å ta et røntgenbilde i 3D, slik jeg var henvist for å gjøre.

– Du har litt stramme ansiktsmuskler og det skyldes nok stresset i forbindelse med eksamen, er hans konklusjon.

– Kjennes ut som tannverk

– Stramme ansiktsmuskler kan kjennes ut som tannverk, sier oralkirurg Eivind Andersen ved Colosseum tannklinikk i Tønsberg.

Han er ikke tannlegen jeg var hos, men jobber på samme sted og har hatt mange pasienter med tilsvarende plager. Andersen forklarer at 30–40 prosent av befolkningen i perioder opplever at stramme ansiktsmuskler gir en tannverkliknende smerte.

– For noen er dette nærmest invalidiserende, mens andre opplever det kun i korte perioder med mye stress, for eksempel studenter under eksamen.

Andersen forklarer at det ikke er tannverk, det bare kjennes slik ut.

– Ansiktsmusklene ligger i samme område som kjeven og dermed kan det kjennes ut som om smertene er i tennene, eller kjeven.

Tøyeøvelser for kjeven

Andersen anbefaler at man tøyer ansiktsmusklene.

– Hvis du gaper og beveger underkjeven frem og tilbake vil du kunne merke at du strekker på muskulaturen.

Og hjelper ikke det, har oralkirurgen et klart råd.

– Vi anbefaler at folk stresser ned, men det er ikke alltid så lett og da kan det være nødvendig å gå til en fysioterapeut eller liknende, sier Andersen.

Men for meg ble det ikke nødvendig med fysioterapeut. Etter at eksamensperioden var over, forsvant også tannverken.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark