Hopp til innhold

Storørret i Telemark truet av gjedde

KVITESEID/LUNDE (NRK:) Blir fiskesperra i Telemarkskanalen lagt ned kan det bety at gjedda sprer seg i hele vassdraget. Kviteseid Jeger og fiskeforening går nå på krigsstien for å berge storørreten i Telemarksvassdraget.

Fiskesperre Telemark

KOMMER FORBI. Selv om fiskesperra har stått her i fire år, er det funnet gjedde ovenfor stedet den er montert.

Foto: RoaldMarker / NRK

Februarsola speiler seg i et blankt Kviteseidvann. På brygga ved Spjotsodd sitter John Straume og forteller om sommerdagen i 2015 da han fikk en storørret på kroken.

– Egentlig burde jeg sluppet den ut igjen, men når du har 6,2 kilo sprek ørret på kroken, blir fristelsen for stor, ler han.

John straume

John Straume er leder i Kviteseid Jeger og fiskeforening og er livredd dersom fiskesperra blir avviklet.

Foto: Roald Marker / NRK

Storørreten i Telemarksvassdraget har vært en matressurs i århundrerer – og kan fremdeles være det, mener Straume. Han er leder i Kviteseid Jeger og fiskeforening.

– Det er hele poenget med fisket her. Vi kan utvikle det til en ressurs. Både som nærings- og matfiske. Heller det enn å importere regnbueørret fra Peru til 29,90 per kilo.

Gytende storørret i Tokkeåi. Fotograf er Arnt Mollan

Unike bilder av storørret i Tokkåi som parer seg. Fotograf er Arnt Molland på oppdrag for Bandak. Denne fisken står i fare, mener Kviteseid Jeger og fiskeforening.

Gjedda tar over

Men Straume og fiskeforeningen engstelig. Den elektrisk fiskesperra er foreslått nedlagt. Som den første i sitt slag i Norge, ble den bygd i 2012. Målet er å hindre at gjedda sprer seg oppover i Telemarksvassdraget til de store innsjøene.

Les også

– Gjedda er en glupsk rovfisk og vi vet fra før at den reduserer all annen fiskebestand. Det vil gå ut over den unike storørretstammen vi har i øvre del av Telemarksvassdraget, hevder Straume.

Hans Bakke er direktør i Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Telemark. Han mener at dette er satt på spissen. For det første har gjedda allerede vært observert videre i vassdraget, for det andre fungerer ikke fiskesperra slik det var tenkt.

Hans Bakke

Hans Bakke hos Fylkesmannen minner om at fiskesperra var et prøveprosjekt. Når det viser seg at den ikke fungerer, foreslår han å legge den ned.

Foto: Roald Marker / NRK

– Saken er sendt på høring og vårt forslag er å legge ned den elektriske fiskesperra. Den fungerer rett og slett ikke slik den skal, forteller Bakke.

Les også

Da gjenstår kun en mulighet mener John Straume.

– Da må Telemarkskanalen stenges for all båttrafikk ved Hogga sluse.

– Det er jo en katastrofe for turister, kanalbåter og annen trafikk?

– Ja, men det er den eneste muligheten for å hindre en økologisk katastrofe for ørret- og all annen fiskebestand. Nemlig at gjedda skal etablere seg her, sier Straume bestemt.

Økologisk katastrofe

Hans Bakke hos Fylkesmannen er ikke spesielt imponert.

– Det er en effektiv, men ikke særlig realistisk metode. Vi må erkjenne at Telemarkskanalen har en lang historie når det gjelder turistrafikk, så det er store interesser knyttet til kanaltrafikken.

Saken er sendt på høring med frist til 13 mars. Kviteseid Jeger og Fiskeforening har allerede vedtatt en uttalelse på sitt årsmøte.

– Dersom fiskesperra blir slått av, legger Fylkesmannen til rette for en økologisk katastrofe i Telemark.

Det er sterke ord.

– Ja, men vi mener vi har dekning for det, avslutter Straume.

Fiskesperre kjeldal

Selv om noe gjedde har kommet forbi, er fiskesperra det beste middelet man har. Derfor vil ikke Kviteseid Jeger- og fiskeforening at den legges ned.

Foto: Roald Marker / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark