Hopp til innhold

Stor uenighet om alternativ medisin

– Fyresdal er placebokommunen, skriver forfatter og blogger Gunnar Tjomlid. – Tull, sier Ordfører Erik Skjervagen.

Akupunktur i hånden
Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

Fredag skrev Gunnar Tjomlid en kronikk i klassekampen hvor han var sterkt kritisk til Fyresdal sin satsing på akupunktur og alternativ medisin i helsetjenestene.

Noe av bakgrunnen for kronikken, er at Fyresdal gir innbyggerne boka "Trykk deg sunn", i julegave. Skrevet av den danske forfatteren Hugo Nilsen.

Kommunestyret har også vedtatt at kommunen skal satse på alternativ medisin, i tillegg til skolemedisin.

Hør debatten her (debatten kommer etter 1t og 22 minutter):

Debatten kommer etter 1t og 22 minutter.

Det innebærer blant annet at barnehagen starter med øvelser og at ansatte i kommunen har vært på akupunkturkurs i Danmark.

Gunnar Tjomlid, blogger

Gunnar Tjomlid er sterkt kritisk til Fyresdal sin satsing på alternativ medisin.

Foto: Privat

Tjomlid mener at ordføreren i Fyresdal har latt sin personlig overbevisning overgå vitenskapelig dokumentasjon.

– Problemet med dette er at det ikke er noe dokumentasjon for at akupunktur faktisk virker. Folk må gjerne få velge den behandlingen de ønsker, men da må det være på et privat foretak. At kommunen går ut å innfører dette som en del av det offentlige helsetilbudet er etter mitt syn forferdelig grovt, sier han.

– Ikke peiling

Skjervagen på sin side mener at Tjomlid ikke har peil på det han snakker om.

– Hadde han undersøkt bedre hadde han forstått at det finnes masse dokumentasjon på at akupunktur fungerer. Blant annet seks norske doktorgrader fra nyere tid konkluderer med det. Så dette er bare tull.

Tjomlid mener at studiene Skjervagen referer til er klassiske eksempler på forskning som ikke holder vann.

– Dette er studier som sjekker om folk kjenner seg bedre etter akupunktur. De forteller absolutt ingenting om det faktisk virker eller ikke. De siste ti åra er det skrever om lag 3000 studier på feltet, og konklusjonene derfra er at det ikke finnes noen konkret effekt.

Det er likevel ikke her hovedproblemet ligger ifølge Tjomlid.

Erik Skjervagen

Ordfører i Fyresdal Erik Skjervagen mener Tjomlid ikke vet hva han snakker om når han kritiserer kommunens satsing på alternativ medisin og akupunktur.

Foto: Laila Heimdal Skjervagen

– Så lenge den vitenskapelige konsensus er at akupunktur ikke fungerer så kan ikke politikerne innføre dette i helsevesenet. Det andre er at Fyresdal kommune faktisk fraråder folk å bruke skolemedisin. I boken de har gitt ut til innbyggerne sine i julegave, står det at vanlig medisin er farlig og at det ikke hjelper.

– Bare sprøyt

Dette får Skjervagen til å reagere.

– For det første når han snakker om vitenskapelig dokumentasjon, hva er det? Det er 1,3 milliarder kinesere som sidestiller akupunktur med vestlig medisin. Kina har holdt på med dette i fem tusen år. Har man ingen respekt for de resultatene de har kommet fram til?

Ordføreren poengterer også at de behandler med vestlig medisin akkurat som før.

– Den påstanden er sprøyt fra ende til annen. Vi gjør det på akkurat samme måte som før. Alle skal undersøkes på vanlig måte først, før det blir aktuelt å behandle med akupunkter eller andre metoder.

100 % skjevhet

Tjomlid stusser likevel over at kommunen gir ut en bok hvor det står at alternativ medisin ikke virker. Han er også skeptisk til den kinesiske forskningen Skjervagen referer til.

– I Kina er det bortimot 100 % publikasjonsskjevhet, det betyr at det ikke publiseres en eneste negativ studie på akupunktur. Innenfor forskning vil man alltid finne positive og negative sider, man må analyser summen av dette for å finne realiteten. Når ikke en eneste studie er negativ, vet man at her er det noe alvorlig galt.

Fyresdal ordføreren mener at Tjomlid ikke har nok kunnskap om akupunktur.

– Det er en individuell behandlingsform og kan ikke standardiseres som vestlig medisin.