Hopp til innhold

Akupunktur kan gi alvorlige skader

Behandlingen kan gi hjerneskade og andre alvorlige nevrologiske skader. Norsk akupunktørforening innrømmer at mange akupunktører har for liten erfaring og kompetanse.

Akupunktur i hånden
Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Akupunktur har eksistert som behandlingsmetode i over 2000 år, men har ingen formell plass i det offentlige helsevesenet i Norge.

Likevel har flere norske sykehus og smerteklinikker introdusert og akseptert bruk av akupunktur. I 2006 hadde 28 prosent av Norges befolkning fått akupunktur.

Alvorlige konsekvenser

Akupunktur kan virke som en ufarlig behandlingsform, men det kan få alvorlige konsekvenser dersom nålen blir satt feil.

– I sjeldne tilfeller kan akupunktur føre til hjerneslag, skader i ryggmargen og nerveskader, forteller Ole-Bjørn Tysnes, styreleder i Norsk nevrologisk forening.

Han forteller at han har sett flere slike tilfeller.

– Jeg har sett et par tilfeller der nålen har gått inn i ryggmargen og har gitt lammelser og smerter i armer og ben. Og i noen tilfeller av nakke-akupunktur har nålen truffet en av de små blodårene som går til hjernen, og dannet blodpropper.

Nålen kan også lage en skade i blodåren som gjør at den krøller seg, forklarer Tysnes videre.

– Det kan føre til alvorlige hjerneskader, men det er sjeldent at dette skjer.

– Punkterte hjertet

Styreleder Cecilie Brewer i Norsk akupunkturforening bekrefter at akupunktur kan være potensielt farlig, men hevder dette skyldes at mange akupunktører har altfor liten erfaring og kompetanse.

Cecilie Brewer

Cecilie Brewer vil at akupunktører med utdannelse skal få autorisasjon som helsepersonell.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

Det var en som døde av akupunktur for en stund tilbake, der nålen gikk dypt inn i hjertet og punkterte det.

– Denne personen hadde et hull i brystbenet, og derfor var omstendighetene spesielle. Likevel skal en nål aldri settes så dypt, forteller hun.

I mai fikk Norden sin første akupunkturhøyskole , som ligger i Oslo. Men fortsatt kan hvem som helst starte opp akupunkturpraksis.

Søker om autorisasjon

Brewer ber folk tenke seg godt om før de velger akupunktør.

– Akupunktur er i utgangspunktet en trygg behandlingsform, men det er et mylder akupunktører der ute med altfor liten kompetanse, sier Brewer.

Akupunkturforeningen vil nå gjøre noe med problemet. Fredag søker de Helsedirektoratet om autorisasjon til akupunktører som helsepersonell.

– Da får man et sikkerhetsstempel på de akupunktørene som er kompetente og som har en lang og god utdanning, sier Brewer.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger