Spikker liv i gammelt sagn

TOKKE (NRK): Tre store portaler i dragestil skal pryde en av de gamle bygningene ved Vest-Telemark Museum. For å bli ferdig til tiden, må Ole Arvid Vesterdal jobbe i ferien.

Ole Arvid Vesterdal

Ole Arvid Vesterdal er i full gang med arbeidet med de tre portalene han skal lage til en av de ærverdige bygningene ved Vest-Telemark Museum.

Foto: Tone Lensebakken / NRK

Ole Arvid Vesterdal fra Tokke blir regnet som en av de beste treskjærerne og smedene i landet. Nå har han fått i oppdrag å lage tre portaler i dragestil til en av de gamle bygningene ved Vest-Telemark Museum.

Vesterdal jobber til vanlig som lærer ved bygglinja på Herøy på Nordvestlandet, og han har valgt å bruke vinterferien sin på det kreative prosjektet.

– Det er kjempetrivelig å bli spurt om dette. Det er litt stas når jeg kommer fra området her, sier Vesterdal til NRK under besøket på verkstedet på Eidsborg.

– Hvor mye arbeid blir dette?

– Med ti timers jobb, regner jeg med at jeg bruker to dager på én portal, forteller han.

Ole bruker vinterferien på spikking og treskjæring

Se video fra besøket hos Ole Arvid Vesterdal på verkstedet.

Svennebrev i treskjæring

Ole Arvids interesse for treskjæring startet allerede som guttunge. Og da han ble gammel nok, var utdanningsvalget enkelt.

– Jeg var så heldig at jeg kom inn på en treskjærerskole på Dovre. Der gikk jeg i tre år og tok svennebrev i faget. Da jeg gikk ut i 1989, var vi rundt 20 som tok svennebrevet. Men det er vel ikke så mange som har tatt det etter oss, sier han.

Les også: Kanaldronninga blir teaterbåt

Les også: Manglar ein halv million til dette

Dramatisk historie

Det er sagnet om Åse Stålekleiv og slaget om Dalen som skal fortelles på de to meter lange portalene Vesterdal jobber med.

– Det ligger veldig mye tenking og mange søvnløse netter bak. Jeg har ligget og tenkt og tenkt på hvordan jeg skal få fram budskapet, forteller den ivrige treskjæreren.

I slaget om Dalen på 1100-tallet kjempet de tre sønnene til Åse mot sine fem søskenbarn. Det endte dramatisk.

– Oppi all elendigheten ble de tre sønnene drept på Dalen. Åse tok så hesten sin i ren fortvilelse og red utenfor «Riarhamaren». Hun tok dermed livet sitt.

Portalene Vesterdal lager skal stå ferdige til sommeren. Det vil da bli mulig for turister å bli med på en guidet tur ned til bygningen med portalene. Der vil guiden fortelle om utskjæringene og sagnet om Åse Stålekleiv og slaget om Dalen.

Les også: Guider turister i 250 år gamle gruver

Les også: Vil heidre Olav Bjaaland med statue